Francie koupí akcie energetické firmy, která kvůli vládě prodává elektřinu pod cenou

Francouzský stát koupí akcie energetické společnosti EDF v hodnotě 2,1 miliardy eur (51,2 miliardy korun). V rozhovoru s rozhlasovou stanicí RTL to oznámil ministr financí Bruno Le Maire. Podnik má potíže mimo jiné kvůli vládnímu nařízení, aby prodával elektřinu pod tržní cenou, a výpadkům jaderných reaktorů. Společnost proto vyhlásila akční plán a zvýší kapitál o 2,5 miliardy eur.

Le Maire tvrdí, že opatření nemá nic společného s úplným znárodněním společnosti. Stát má v energetické firmě podíl čtyřiaosmdesát procent. Ve stejném poměru od ní odkoupí i nově emitované akcie.

Součástí akčního plánu společnosti je navíc výplata dividendy za roky 2022 a 2023 v akciích, nikoli v hotovosti, což francouzský stát akceptoval. Akcie společnosti jen od začátku roku ztratily bezmála čtvrtinu hodnoty. V pátek dopoledne odepisovaly téměř pět procent a klesly pod hranici osmi eur.

„EDF má potíže spojené s odstávkami jaderných reaktorů, prodává méně jaderné elektřiny, takže má nižší tržby a potřebuje finanční podporu státu,“ okomentoval krok ministr financí.

Macron chce nalákat voliče levnou elektřinou

Šéf společnosti Jean-Bernard Lévy konstatoval, že z dlouhodobého hlediska se podnik neobejde bez restrukturalizace. Ta by měla být po letošních prezidentských a parlamentních volbách prioritou vlády.

Nařízení prodávat více levné elektřiny konkurentům přišlo před dubnovým hlasování o nové hlavě státu. Prezident Emmanuel Macron, který mandát obhajuje, se tím snaží odvrátit hněv veřejnosti z rostoucích cen energií, analyzuje agentura Reuters.

Stoupání cen chce vláda omezit na čtyři procenta. Energetická firma uvedla, že by ji to stálo až 8,4 miliardy eur. Macron tento měsíc také oznámil, že v zemi v následujících desetiletích přibude nejméně šest jaderných reaktorů. Postaví je EDF, která je bude též provozovat.