Energetická firma dodá Slovákům levnou elektřinu, vláda jí za to neuloží plánovanou daň

Slovenská vláda se dohodla s největším výrobcem elektřiny v zemi, společností Slovenské elektrárne (SE), na dodávkách elektrické energie za ceny, které jsou výrazně nižší než současné ceny na trhu. Vláda výměnou za dohodu s firmou ustoupí od plánovaného zvláštního zdanění podniku. Vyplývá to z oznámení zástupců vlády a SE, kteří podepsali příslušné memorandum. V SE má stát 34 procent akcií, zbylý podíl má pod kontrolou Energetický a průmyslový holding (EPH) spolu s italským koncernem Enel.

Slovenské rodiny by měly na účtech za elektřinu až do roku 2024 ušetřit celkově asi miliardu eur (24,4 miliardy korun) včetně daně z přidané hodnoty. Průměrná úspora na domácnost podle ministra hospodářství Richarda Sulíka dosáhne 500 eur (12 200 korun). Energie, které v zemi zdražily už na začátku letošního roku, mají spolu s potravinami hlavní podíl na výdajích slovenských domácností.

Slovenské elektrárne v příštích dvou letech dodají elektřinu v ceně zhruba 61 eur (1490 korun) za megawatthodinu, což je na úrovni regulované ceny pro slovenské domácnosti na letošní rok. Sulík spolu s ministrem financí Igorem Matovičem uvedli, že tržní ceny elektřiny s dodávkami na příští rok se pohybují na úrovni zhruba 149 eur (3640 korun).

Podle memoranda, které uzavřela ministerstva financí a hospodářství se zahraničními akcionáři SE, slovenský výrobce elektřiny za zmíněnou cenu dodá 6,15 terawatthodin elektřiny ročně, což představuje zhruba třetinu výroby podniku. Ta ale výrazněji stoupne po chystaném zahájení provozu třetího bloku jaderné elektrárny Mochovce, který byl měl v příštích týdnech získat definitivní povolení k zahájení činnosti.

Část z nakoupené energie bude moci stát podle Matoviče použít i pro domovy sociálních služeb, nemocnice či školy, protože spotřeba slovenských domácností je přibližně 5,6 terawatthodin elektřiny za rok. Pro SE budou dodávky za zmíněné ceny znamenat výpadek příjmů v objemu 850 milionů eur (20,7 miliardy korun).

Odstoupení od plánované daně

Slovenská ministerstva se v memorandu zavázala, že do roku 2025 nebudou navrhovat ani podporovat zvýšení stávajících nebo zavedení nových daní, poplatků a regulací, jež by měly negativní finanční dopad na SE. Závazky z memoranda budou součástí smlouvy, kterou by měla schválit slovenská vláda. Kabinet už na středeční schůzi souhlasil s návrhem stáhnout předlohu zákona o zvláštním zdanění zisku z prodeje elektřiny vyrobené v jaderných elektrárnách z jednání sněmovny. 

Silně zadlužené Slovenské elektrárne už minulý týden po schválení příslušného návrhu zákona ve vládě tvrdily, že jeho zavedení do praxe by vedlo k bankrotu společnosti a k zastavení spouštění třetího bloku a dostavby čtvrtého bloku elektrárny Mochovce. Stát chtěl podle vládní předlohy díky nové dani letos získat kolem 53 milionů eur (1,3 miliardy korun) a v příštím roce až 269 milionů eur (6,5 miliardy). Podle SE by podnik na zvláštní dani zaplatil mnohem více.