TÉMA

Slovenská republika

30 let zpět: Přijetí Česka a Slovenska do KBSE se neobešlo bez problémů

Ve Stockholmu skončila dvoudenní schůzka Rady ministrů Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě. Rada ministrů KBSE mimo jiné rozhodla i o přijetí Česka a Slovenska za řádné členy helsinské organizace. Neobešlo se to ale bez problémů, proces kvůli majetkovým požadavkům komplikovalo Lichtenštejnsko.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
15. 12. 2022|

30 let zpět: Vladimír Mečiar získal některé pravomoci prezidenta

Vláda Slovenské republiky pověřila svého předsedu Vladimíra Mečiara některými pravomocemi prezidenta. Mimo jiné dojednáváním a ratifikováním mezinárodních smluv, přijímáním a pověřováním vyslanců, zapůjčováním vyznamenání, udělováním amnestie, odpouštěním, zmírňováním a zahlazováním trestů uložených trestními soudy a podobně. Premiér Stráský, který v některých funkcích zastupoval prezidenta ČSFR, vyslovil překvapení nad tímto krokem. Překvapený byl i předseda české vlády Václav Klaus.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
14. 10. 2022|

30 let zpět: Jednání české a slovenské vlády v Kolodějích

Jednání mezi českou a slovenskou vládou o rozdělení federace pokračovala na zámku v Kolodějích. Rozruch ještě před zahájením schůzky vzbudil materiál slovenského ministerstva zahraničí. Český premiér Václav Klaus o návrhu uvedl, že „je to pokus, když ne o unii s velkým U, tak alespoň o unii s polovelkým U.“ Podle Vladimíra Mečiara se jednalo o materiál, který nebyl schválen slovenskou vládou a za jeho zaslání se omluvil.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
10. 10. 2022|

30 let zpět: Spor o obnovení zemského zřízení

Nejspornějším bodem při projednávání Ústavy České republiky byla otázka územněsprávního uspořádání republiky. Tak to alespoň vypadalo na základě vyjádření jednotlivých politických stran. Opoziční strany prosazovaly obnovení takzvaného zemského zřízení. Podle české vlády by naopak přijetí tohoto návrhu vedlo k vytvoření dalšího československého modelu se všemi jeho nedostatky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
11. 9. 2022|

30 let zpět: Podpora spolkového uspořádání ČR

Poslední cestou k zachování společného státu bylo podle představitelů Hnutí za samosprávnou demokracii - Společnost pro Moravu a Slezsko (HSD-SMS) jednání o spolkovém uspořádání. Československo mělo být podle tohoto návrhu státem s nedělenou mezinárodněprávní subjektivitou, složeným ze tří rovnoprávných a historických zemí, z Čech, Moravy se Slezskem, a ze Slovenska. Na to, jaká byla podpora HSD-SMS a dalších stran prosazujících spolkové uspořádání federace, se podíval Deník ČST.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
15. 7. 2022|

30 let zpět: Programové prohlášení slovenské vlády

Vladimír Mečiar v projevu k Slovenské národní radě představil program nové vlády. Programovým cílem ve státoprávní oblasti bylo dosažení nového vztahu k České republice a získání mezinárodněprávní subjektivity Slovenské republiky. Stejně jako nabytí politické a ekonomické svrchovanosti. K učinění těchto korků dostala vláda, podle Mečiara, mandát v demokratických volbách.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
14. 7. 2022|

30 let zpět: Slavnosti bratrství Čechů a Slováků na Velké Javorině

Na vrchu Velká Javorina, ležícím těsně na slovenské straně hranice mezi Moravou a Slovenskem, se konaly Slavnosti bratrství Čechů a Slováků. I přes nepřízeň počasí se tradiční akce zúčastnilo na tisíc lidí.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
12. 7. 2022|

30 let zpět: Tajná zpráva vlády o rozpadu Československa

Slovenský premiér Vladimír Mečiar vyzval českou vládu ke zveřejnění přísně tajné zprávy o rozpadu Československa. Ta podle něj měla obsahovat časově rozpracovaná opatření pro případný rozpad federace. O den později se k „tajné zprávě“ vyjádřil bývalý český premiér Petr Pithart.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
10. 7. 2022|

30 let zpět: Jednání Václava Havla s HZDS

Delegace slovenské HZDS v čele s Vladimírem Mečiarem představila prezidentu Václavu Havlovi své názory na státoprávní uspořádání Československa. Krátce před půlnocí předstoupili postupně oba politici před čekající novináře a informovali je o výsledcích jednání.
15. 6. 2022|

30 let zpět: Češi o budoucnosti federace

Hlavním tématem po volbách do Federálního shromáždění byl bezesporu další osud federace. Co si o vývoji situace myslí, se českých občanů ptali redaktoři ČST.
14. 6. 2022|

30 let zpět: Druhé kolo jednání mezi ODS a HZDS

Ani druhé kolo rozhovorů mezi reprezentanty ODS a HZDS nic nezměnilo na výchozích pozicích obou politických subjektů. Novinářům to řekl předseda ODS Václav Klaus. Jednání se zastavila na otázce mezinárodní subjektivity a požadavku HZDS na vlastní členství Slovenska v mezinárodních organizacích typu OSN.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
12. 6. 2022|

30 let zpět: Česká iniciativa

Na Václavském náměstí v Praze pokračovala podpisová akce volného sdružení občanů Česká iniciativa. Signatáři podporovali kandidaturu Václava Havla na úřad prezidenta a Václava Klause v zahájených reformách. V případě, že by nebylo možné vytvořit fungující federaci, požadovali i vypsání referenda o samostatnosti České republiky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
11. 6. 2022|

30 let zpět: Konečné výsledky voleb do Federálního shromáždění

V pražském Paláci kultury byly vyhlášeny konečné výsledky voleb do Federálního shromáždění. Z pověření Ústřední volební komise je přednesl náměstek předsedy Federálního statistického úřadu Jan Fischer.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
10. 6. 2022|

30 let zpět: HZDS má zájem o vytvoření svrchovaného státu

Předseda ODS Václav Klaus a předseda HZDS Vladimír Mečiar se sešli v brněnské vile Tugendhat ke svému prvnímu povolebnímu jednání. V brzkých ranních hodinách předstoupili před novináře Milan Kňažko a Václav Klaus. Ten novinářům řekl, že „je evidentní, že HZDS má zájem o vytvoření svrchovaného státu s mezinárodní subjektivitou a o nalezení nějakého zvláštního útvaru.“Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
9. 6. 2022|

Energetická firma dodá Slovákům levnou elektřinu, vláda jí za to neuloží plánovanou daň

Slovenská vláda se dohodla s největším výrobcem elektřiny v zemi, společností Slovenské elektrárne (SE), na dodávkách elektrické energie za ceny, které jsou výrazně nižší než současné ceny na trhu. Vláda výměnou za dohodu s firmou ustoupí od plánovaného zvláštního zdanění podniku. Vyplývá to z oznámení zástupců vlády a SE, kteří podepsali příslušné memorandum. V SE má stát 34 procent akcií, zbylý podíl má pod kontrolou Energetický a průmyslový holding (EPH) spolu s italským koncernem Enel.
16. 2. 2022Aktualizováno16. 2. 2022, 17:03|

Ulice nazvaná po Tisovi budí nevoli historiků i protifašistických bojovníků. Obec se na přejmenování neshodne

Ve čtyřtisícové obci Varín nedaleko Žiliny nese už třicet let jedna z ulic jméno Jozefa Tisa. Pojmenování po prezidentovi válečného Slovenského státu budí emoce nejen mezi místními. Název odmítá svaz protifašistických bojovníků i historici. Snaha o přejmenování ulice ale v místním zastupitelstvu narazila.
30. 1. 2022|