Ulice nazvaná po Tisovi budí nevoli historiků i protifašistických bojovníků. Obec se na přejmenování neshodne

Události: Ulice nazvaná po Jozefu Tisovi (zdroj: ČT24)

Ve čtyřtisícové obci Varín nedaleko Žiliny nese už třicet let jedna z ulic jméno Jozefa Tisa. Pojmenování po prezidentovi válečného Slovenského státu budí emoce nejen mezi místními. Název odmítá svaz protifašistických bojovníků i historici. Snaha o přejmenování ulice ale v místním zastupitelstvu narazila.

Ulici Doktora Jozefa Tisa má v občanském průkazu i Lenka Ticháková a odmítá se s tím smířit. Coby zastupitelka obce navrhla přejmenování. „Kdo studoval historii Slovenského státu, určitě ví, že to bylo období, na které nemáme být proč hrdí,“ říká.

Slovenský stát, jehož byl Tiso prezidentem, vznikl v roce 1939 a byl vazalem nacistického Německa. Posílal na smrt Židy, Romy i politické oponenty. V roce 1947 byl Tiso za válečné zločiny odsouzen k smrti.

Ulici ve Varíně po něm pojmenovali v roce 1993. Dnes už by to možné nebylo. Zákon totiž na Slovensku zakazuje pojmenovávat ulice a další veřejná prostranství po představitelích válečného Slovenského státu.

Některým místním Tisovo jméno nevadí, jiní poukazují na problémy s výměnou dokladů. „Když si tyto věci necháme vysvětlit odborníky nebo institucemi na to určenými, tak je tu možnost zvolení místního referenda,“ připouští zastupitel Varína Ľubomír Sečkár.

Svaz protifašistických bojovníků Varínu nabídl, že náklady na přejmenování ulice uhradí. Pomoc nabídla i Lenka Ticháková, například s odvozem obyvatel na úřad. Přiznává ale, že její – zatím neúspěšná – iniciativa měla dopad na vztahy v obci. „Je mi velmi líto, že někteří občané mě vnímají jako nepřítele. Ale stále věřím, že většina lidí si uvědomuje, že Tisova ulice je určitě problém a je třeba to řešit,“ dodává Ticháková.

Roky přehlížené místo budí pozornost i jinde. Do Varína přijeli aktivisté, tabuli s názvem ulice na protest sundali a odnesli na policii.