Nazarbajev v Kazachstánu definitivně ztratil moc, šéfem vládnoucí strany je Tokajev

Kazachstánská vládnoucí strana Nur-Otan (Světlo vlasti) zvolila v pátek do funkce předsedy současného kazachstánského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva, čímž se podle agentury Reuters završilo odstranění jeho předchůdce Nursultana Nazarbajeva od moci. Právě odchod Nazarbajeva z politické scény byl jedním z požadavků kazachstánských protestů, které se začátkem roku přelily do rozsáhlých nepokojů.

Jednaosmdesátiletý Nazarbajev rezignoval na funkci prezidenta v roce 2019. Až do začátku tohoto měsíce měl ale rozsáhlé pravomoci jako šéf strany Nur-Otan i jako předseda bezpečnostní rady, v jejímž čele ho krátce po vypuknutí nepokojů nahradil právě Tokajev.

Na pozadí dohadů, že mezi Tokajevem a jeho předchůdcem panují neshody, rezignovala nebo byla odvolána z vysokých pozic taktéž řada Nazarbajevových příbuzných. Média si povšimla, že do nově vytvořené rady strany se nedostala Nazarbajevova nejstarší dcera a poslankyně Dariga.

Nepokoje v Kazachstánu propukly 2. ledna jako nenásilné protesty proti zdražení pohonných hmot, později ale dav zaútočil na vládní budovy v několika městech. Režim nakonec masové demonstrace krvavě potlačil, když prezident Tokajev povolil střelbu do demonstrantů ostrými náboji. Podle kazachstánské generální prokuratury během nepokojů přišlo o život 225 lidí. Dalších zhruba 4500 osob utrpělo zranění.