NATO uspořádá velké cvičení ve Středozemním moři, chystá je i Rusko

Spojené státy a jejich partneři v NATO uskuteční ve Středozemním moři dvanáctidenní cvičení. Začne v pondělí a potrvá do 4. února. Zúčastní se ho i letadlová loď Harry S. Truman. Rusko v lednu a únoru uspořádá manévry ve Středozemním moři, severním Atlantiku, Ochotském moři a dalších částech Tichého oceánu.

Námořní cvičení NATO nazvané „Neptune Strike '22 (Neptunův úder) “ má podle mluvčího amerického ministerstva obrany Johna Kirbyho demonstrovat a otestovat námořní schopnosti NATO, uvedl web německé veřejnoprávní stanice Deutche Welle. Zúčastní se ho i letadlová loď Harry S. Truman. Spojené státy uvedly, že toto cvičení, které dříve nebylo uvedeno jako součást plánovaných akcí, nemá nic společného s obavami, že by Rusko mohlo napadnout Ukrajinu.

Američané oznámili rozhodnutí uspořádat toto cvičení den poté, co Rusové informovali o svých chystaných námořních manévrech. 

Kirby řekl v pátek, že napětí s Moskvou hrálo svou roli, ale toto cvičení „není navrženo proti takovým scénářům, které by se mohly stát s ohledem na Ukrajinu“.

Oznámení přišlo jen několik hodin poté, co se v Ženevě v pátek sešli ministři zahraniční USA a Ruska, Antony Blinken a Sergej Lavrov.

Rusko ve čtvrtek oznámilo, že v lednu a únoru plánuje rozsáhlé námořní cvičení, které se bude odehrávat ve Středozemním moři, severním Atlantiku, Ochotském moři a dalších částech Tichého oceánu.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že hlavním cílem manévrů je procvičit činnost námořních, vzdušných a kosmických sil při ochraně ruských národních zájmů ve světových oceánech a také čelit vojenským hrozbám pro Ruskou federaci přicházejícím od moře. Cvičení se má zúčastnit více než 140 válečných a podpůrných plavidel, přes šedesát letadel, tisíc kusů vojenské techniky a přibližně 10 tisíc vojáků.

Jedno cvičení za druhým

Kroky ruských ozbrojených sil jsou na Západě zvlášť pečlivě sledovány v době rostoucího napětí na rusko-ukrajinské hranici, kde Moskva shromáždila desetitisíce vojáků, uvedla agentura ČTK. Kyjev i některé země NATO tvrdí, že se Rusko připravuje na možnou další invazi na Ukrajinu a že chystá provokace, které by měly podobnou operaci zdůvodnit. Rusko, které v roce 2014 vojensky obsadilo a anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a rozpoutalo válku v Donbasu, popírá, že by chystalo další útok.

Rusko v posledních dnech také ohlásilo armádní cvičení v Bělorusku, kde se budou ruská a běloruská vojska připravovat na možnou agresi zvenčí. Od 18. do 22. ledna se pak podle ministerstva obrany koná v Ománském zálivu společné námořní cvičení Ruska, Číny a Íránu.