Biden hovořil se Zelenským, oba podpořili diplomatické řešení sporu s Ruskem

Spojené státy se svými spojenci důrazně zareagují v případě, že Rusko bude dále napadat Ukrajinu, oznámil americký prezident Joe Biden po nedělním telefonickém rozhovoru se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Oba státníci podporují diplomatické řešení, uvedl v prohlášení Bílý dům. Také Zelenskyj podle agentury řekl, že mu jde o mír v Evropě a prevenci další eskalace ve vztazích.

Podle Bílého domu Biden ujistil Zelenského o podpoře USA při zajištění svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny. Podpořil rovněž snahy o deeskalaci napětí v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny prostřednictvím minských dohod a takzvaného normandského formátu, tedy rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou pod patronátem Francie a Německa.

Prezidenti Ukrajiny a Ruska podle Bílého domu podpořili diplomatická jednání plánovaná na 10. ledna do Ženevy, kde mají o bezpečnosti a situaci na Ukrajině hovořit představitelé USA a Ruska. O dva dny později se uskuteční rozhovory mezi Moskvou a Severoatlantickou aliancí.

Kyjev a západní metropole v posledních týdnech obviňují Rusko, že hromadí v blízkosti Ukrajiny armádní jednotky s více než 100 tisíci vojáky a že zvažuje útok na sousední stát. Rusko takové obviňování odmítá, a naopak viní Ukrajinu a Spojené státy z destabilizování situace.

O napjaté situaci hovořil Biden tento týden i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. I jemu Biden řekl, že rozmisťování ruských jednotek u hranic s Ukrajinou je nepřijatelné a že pokud se situace na východě Ukrajině vyostří, budou Spojené státy a jejich spojenci s velkou rozhodností reagovat.