V Baltu se srazily dvě nákladní lodě, nejméně jeden člověk zemřel

Události: V Baltu se srazily dvě nákladní lodě (zdroj: ČT24)

Mezi dánským ostrovem Bornholm a jihošvédským městem Ystad se v noci na pondělí srazily dvě nákladní lodě. Informoval o tom švédský veřejnoprávní rozhlas SVT s odvoláním na švédskou námořní správu. Jedna z lodí se převrátila dnem vzhůru a záchranáři v ní našli jednoho mrtvého. Po dalším pohřešovaném dál pátrají. Švédská prokuratura nehodu vyšetřuje jako hrubou nedbalost, zadrženi byli dva lidé.

Plavidlo Karin Höj, které se převrhlo, je registrováno v Dánsku, druhé je britské. „Britská loď Scot Carrier je stále funkční a její posádka je v pořádku,“ konstatovalo společné operační centrum dánského ministerstva obrany. „Na palubě dánské lodi byli dva lidé a ti se pohřešují,“ dodalo.

Jeden ze dvou pohřešovaných členů dánské posádky byl pozdě odpoledne nalezen mrtvý v převráceném trupu lodi, po druhém se stále pátrá. Baltské moře má v místě havárie pouhé čtyři stupně, a pokud by se některý z námořníků ocitl ve vodě, neměl by šanci dlouho přežít. Podle agentury Reuters existovala naděje, že se pohřešovaní nacházejí ve vzduchové kapse v převrácené lodi.

Podle mluvčího švédské námořní správy Jonase Franzena není jasné, jak ke srážce došlo. Plavidla se srazila kolem půl čtvrté ranní ve švédských vodách, lodě pluly stejným směrem. Dánský meteorologický ústav uvedl, že v oblasti byla v době incidentu mlha.

Švédská prokuratura spustila vyšetřování kvůli podezření na hrubou nedbalost námořníků britského plavidla. Pobřežní hlídka také prošetřuje možnou „silnou opilost“ posádky.

Loď Scot Carrier (v pozadí převrácené plavidlo Karin Höj)
Zdroj: Reuters/TT News Agency

„Máme podezření, že část britské posádky nebyla střízlivá,“ uvedl podle agentury AP mluvčí pobřežní stráže Valdemar Lindekrantz ve švédské televizi TV4. Zadrženi byli v této souvislosti dva členové posádky britského plavidla, chorvatský a britský občan.

„Probíhá velká záchranná akce,“ poznamenal Sören Höj, výkonný ředitel lodní společnosti Rederiet Höj, která havarovanou loď vlastní. Podle něj dánské plavidlo nevezlo v době nehody náklad a mířilo ze švédského Södertälje do města Nyköbing Falster na jihu Dánska.