Spory o rybolov pokračují. Francouzští rybáři blokovali tunel pod Lamanšským průlivem

Francouzští rybáři v Calais v pátek několik hodin blokovali příjezd k tunelu pod Lamanšským průlivem, který spojuje Francii s Británií. Dopoledne zabránili britskému nákladnímu plavidlu zakotvit v jednom z bretaňských přístavů. Poté na svých lodích bránili v cestě trajektům u Calais a Ouistrehamu. Protestovali tak proti úřadům v Londýně a na ostrově Jersey, které podle nich nespravedlivě rozdělují rybolovné licence k lovení v britských vodách, uvedla agentura Reuters.

Desítky aut a dodávek v pátek odpoledne zhruba dvě hodiny blokovaly vjezd a výjezd z tunelu pod Lamanšským průlivem. Po jejich odjezdu na místě zůstala kolona zhruba stovky nákladních aut. Kvůli „vstřebání dopravy“ a „uvolnění dopravních cest“ provozovatel posílil po ukončení blokády provoz v tunelu a vypravil několik vlaků navíc, napsala AFP s odvoláním na mluvčího společnosti Eurotunnel.

Rybáři s červenými světlicemi ráno kroužili u břehů přístavního města Saint-Malo, aby zablokovali lodní obchodní cestu. Jednomu plavidlu znemožnili zakotvit v přístavu. Později se přesunuli ke Calais, kde šest rybářských člunů po dobu devadesáti minut blokovalo trajekty, které mířily k francouzským břehům.

Hrozí, že akce znovu zažehne spor o práva francouzských rybářů lovit v britských vodách. Rybolov byl i jedním z hlavních bodů sváru mezi evropskými a britskými vyjednavači před přijetím pobrexitové obchodní dohody mezi Bruselem a Londýnem. Obě země se nakonec dohodly na vytvoření licenčního systému, který rybářům umožňuje lovit ve vodách druhé strany.

Paříž nicméně tvrdí, že Londýn a ostrov Jersey, který je součástí Normanských ostrovů, jež jsou britským závislým územím, nedodržují dohodu. Francouzským rybářům údajně dluží desítky rybolovných licencí. Londýn tvrdí, že pobrexitová ujednání dodržuje.

Nejde o první takový incident. Francie v říjnu nakrátko zadržela britskou loď, údajně za rybolov bez patřičného povolení. Obě země v květnu vyslaly svá vojenská hlídková plavidla k ostrovu Jersey, kde posádky zhruba šesti desítek francouzských rybářských člunů protestovaly proti systému licencí.

Francouzský prezident Emmanuel Macron obvinil Británii, že pokouší trpělivost jeho země, a řekl, že neustoupí.

Londýn a Paříž se momentálně přou i kvůli narůstajícímu počtu migrantů, kteří do Británie míří přes Lamanšský průliv.