Francie zrušila pozvání britské ministryně na schůzku o migraci. Urazil ji Johnsonův návrh

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin zrušil pozvání britské ministryně vnitra Priti Patelové na nedělní schůzku v Calais, uvedla v pátek agentura AFP. Reagoval tak na dopis, v němž britský premiér Boris Johnson vyzval Francii, aby přijímala nazpět migranty, kteří se přes Lamanšský průliv dostanou do Spojeného království. Schůzka se bude zabývat ilegální migrací po středečním neštěstí, při kterém v průlivu zemřelo 27 migrantů, s nimiž se převrátila loď.

„Považujeme veřejný dopis Borise Johnsona za nepřijatelný a v rozporu s diskusemi vedenými mezi oběma stranami. V důsledku toho již není Priti Patelová zvána na nedělní jednání, které se bude stále konat za účasti Francie, Belgie, Nizozemska, Německa a Evropské komise,“ uvedlo v prohlášení francouzské ministerstvo vnitra.

Johnson ve čtvrtek večer požádal Francii, aby nazpět přijímala migranty, kteří do Velké Británie připlují přes Lamanšský kanál. V dopise také vytyčil pět kroků, které jsou podle jeho názoru nutné.

Obě země by podle něj měly zavést společné hlídky, které zabrání většině lodí odplout z francouzského pobřeží. Měly by si také navzájem umožnit hlídkování ve svých vodách i ze vzduchu. Premiér by do akce rád zapojil pokročilejší technologie, například speciální senzory, či prohloubil spolupráci mezi zpravodajskými službami. Francie by s Británií rovněž měla uzavřít bilaterální dohodu o navracení migrantů, uvedl v dopise Johnson. 

Francie považuje dopis za formálně špatný a nevhodný

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pátek řekl, že dopis nepovažuje za seriózní.„Překvapuje mě, když se věci nedělají vážně. Mezi lídry nekomunikujeme prostřednictvím tweetů nebo zveřejněných dopisů, nejsme whistlebloweři,“ prohlásil.

Mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal dopis označil za „formálně špatný a nevhodný“. Darmanin nad jeho obsahem vyjádřil zklamání. Skutečnost, že byl zveřejněn, je podle něj ale „ještě horší“.

„Problém přesahuje naše hranice. Proto budeme od neděle pracovat na společných řešeních s našimi evropskými partnery,“ řekl Darmanin AFP. „Britská vláda se rozhodla dělat domácí politiku v době, kdy by naší jedinou prioritou mělo být vyhnout se dalším tragédiím v Lamanšském průlivu. Litujeme toho,“ dodal. Podle ministra je důležité připomenout, že migranti pokračují v nebezpečných plavbách přes Lamanšský průliv, protože pro ně prakticky neexistuje jiný legální způsob, jak se dostat do Británie.

Britský ministr dopravy Grant Shapps navzdory kritice vyzval Francii, aby obnovila pozvání Patelové na nedělní jednání. „Žádný národ to nedokáže vyřešit sám, a tak doufám, že si to Francouzi rozmyslí,“ řekl. Johnsonův mluvčí odpoledne uvedl, že premiér dopisu nelituje. Prý ho napsal „v duchu partnerství a spolupráce“. „Toto je problém, který bereme extrémně vážně,“ dodal mluvčí k migrační krizi.

Francouzský námořní úřad označil středeční tragédii za nejhorší neštěstí, které postihlo migranty pokoušející se touto cestou dostat do Británie.

V posledních měsících stále stoupá počet migrantů, kteří se pokoušejí o nebezpečnou plavbu přes Lamanšský průliv. Podle oficiálních údajů ministerstva vnitra se takto letos přes kanál do Anglie dostalo zhruba 26 tisíc lidí. Za celý minulý rok jich bylo 8400.