Francouzské úřady vyklízejí nelegální tábory migrantů, kteří se stále snaží dostat do Británie

Události: Tábory migrantů na severu Francie (zdroj: ČT24)

Stovky migrantů se denně snaží překonat kanál La Manche a dostat se do Británie. Francouzské úřady jim v pokusech nedokážou zabránit. Snaží se ale, aby se na severu země neusazovali dlouhodobě, informuje zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd, který tuto oblast navštívil.

Nedávno nechaly francouzské úřady vyklidit další tábor, kde se migranti shromažďovali. Tentokrát u města Dunkerque. Policisté ho srovnali se zemí. Jeho obyvatelé si ani nestihli vyzvednout ze stanů osobní věci, uvádí zpravodaj. Poté, co tam vjely bagry, už na místo nikdo nesměl.

„Policisté nám říkali, že tady nemůžeme být, a tábor rozbořili. Vůbec nevíme, kam máme jít. Musíme zase něco najít, tady zůstat nemůžeme,“ uvedl uprchlík kurdského původu z Iráku, který žil několik let v Německu. 

Humanitární organizace pomáhají

Členové humanitárních organizací, kteří po vyklizení tábora přijeli na místo, nechtějí ponechat migranty jejich osudu. „Některé rodiny jsou tu měsíc nebo dva. Jsme s nimi v kontaktu. Snažíme se pomoci hlavně materiálně,“ uvedla dobrovolnice Clara.

Řada asociací se stará o to, aby uprchlíci nemrzli a měli co jíst. Někteří dobrovolníci přijeli z druhé strany kanálu La Manche.

Jaká je taktika migrantů

Do Francie přicházejí migranti hlavně z Itálie, nedávno si vytvořili další koridor přes Španělsko. Po zboření tábora se rozptýlí po okolí. Po čase si postaví nový na jiném místě, než ho policie znovu vyklidí. Z oblasti neodcházejí. Chtějí do Velké Británie. „Plán migrantů je jasný. Strávit noc co nejblíže pobřeží a pak se pokusit dostávat na druhou stranu, až to jednou vyjde,“ řekl Šmíd. 

Londýn obvinil Paříž, že jim dostatečně nebrání v pokusech překonat kanál La Manche. Francouzská strana se brání tím, že nemá prostředky na to, aby je od těchto pokusů odradila. Ministr vnitra Gérald Darmanin pak nedávno podle agentury ČTK uvedl, že Británie si za současný příliv migrantů přes Lamanšský průliv do značné míry může sama, protože utečenci míří do Spojeného království zejména díky volnějším pravidlům na pracovním trhu.

  • Do Británie už letos na lodích připlulo třikrát více migrantů než za celý loňský rok. S odvoláním na britské ministerstvo vnitra to v pondělí uvedla stanice BBC. Letošní bilance již překonala 25 700 nelegálních vstupů na britské území přes moře. Nejčastěji migranti připlouvají přes Lamanšský průliv z Francie. Loni jich za celý rok do Británie touto cestou připlulo 8469. 
  • Zdroj: ČTK