V Číně před olympiádou přibývá nakažených covidem-19

Události: Covid-19 v Číně (zdroj: ČT24)

Před blížící se zimní olympiádou v Pekingu zesiluje boj s koronavirem i Čína. V posledních dnech se potýká s většími ohnisky nákazy. Jde o stovky případů, ale vláda prosazuje striktní politiku nulové tolerance. Před okolním světem je země stále uzavřena.

„Provedli jsme analýzu místních případů a výsledky ukazují, že jde o variantu delta zjištěnou ve Vnitřním Mongolsku, Kan-su a na dalších místech,“ přiblížila náměstkyně ředitele z pekingského Centra pro kontrolu a prevenci chorob Pchang Sin-chuo.

I když nákaza roste, před testovacími centry v Číně moc lidí nebývá. Občané testy až tak často nepotřebují, Čínané totiž omezili cestování na minimum. Otestovat se musí ti, kteří přijedou z rizikových oblastí. To jsou i některé provincie. Momentálně Čína čelí po delší době nárůstu nových případů. Jedná se o stovky případů, ale napříč oblastmi, včetně okraje Pekingu.

Bez ohledu na očkování je po příletu povinná třítýdenní karanténa. V Kuang-čou dokonce staví centrum o velikosti pětačtyřiceti fotbalových hřišť s pěti tisíci pokoji, které má nahradit karanténní hotely. Jídlo budou přivážet roboti. Jako propustka na veřejná místa slouží barevné kódy v mobilních aplikacích. Každá provincie má svoji a registrace čelí náporu uživatelů.

Úřady jednají rázně. Několik menších měst má lockdown. Do olympiády zbývá necelých sto dnů a nákaza nemůže být skvrnou na kráse.

„Můžeme potvrdit, že udržení covidu-19 pod kontrolou je pro organizátory největší výzvou. Pokud nebudeme v bezpečí, nelze pořádat úspěšnou olympiádu,“ komentoval situaci místostarosta Pekingu a zároveň viceprezident organizačního výboru pro olympiádu Čang Ťien-tung.