V Izraeli pohřbili výsadkáře, který v roce 1948 zemřel při tréninku v Československu

Události: V Izraeli pohřbili parašutistu, který zemřel v roce 1948 na výcviku v Československu (zdroj: ČT24)

V Jeruzalémě pohřbili se všemi vojenskými poctami výsadkáře Martina Davidoviče. Výsadkář, který trénoval v roce 1948 v Československu, se měl stát základem vznikající izraelské armády. Po několika týdnech ale při výcviku zemřel. Izraelské ministerstvo obrany ho uznalo za svého historicky prvního padlého parašutistu a rozhodlo se jeho ostatky slavnostně převézt z Prahy do Izraele.

Delegace izraelského ministerstva obrany v pondělí vyzvedla na olšanském židovském hřbitově Davidovičovo tělo. Ve středu resort převezl ostatky do Jeruzaléma a ve čtvrtek byl Davidovič pohřben se všemi vojenskými poctami jako právě padlý voják.

„Před třemi lety nás jeho rodina požádala, abychom ho přivezli zpět do Izraele na vojenský hřbitov Mount Herzl, kde jsou pohřbeni jeho kamarádi,“ vysvětluje Arie Mualem u izraelského ministerstva obrany.

Výcvik desítek židovských dobrovolníků

Martin Davidovič se v roce 1948 přihlásil do vznikající izraelské armády a v Československu měl prodělat výsadkářský výcvik. „Davidovič přežil holocaust. Po válce se vrátil do Prahy a připojil se k československé brigádě, aby se mohl stát izraelským vojákem,“ popisuje Mualem. Po několika týdnech se ale zranil a zemřel.

Ve výsadkovém učilišti ve Stráži pod Ralskem tehdy trénovalo osmačtyřicet židovských dobrovolníků. Pod dohledem československých vojáků se měli stát základem nové izraelské armády.