Pandemie ve světě: Rusko hlásí nová denní maxima. Američané u turistů uznají vakcíny schválené WHO

V Rusku poprvé za jeden den zemřelo na covid-19 podle oficiálních údajů více než tisíc lidí. Tamní úřady oznámily i nejvyšší nové denní maximum nákaz. Spojené státy umožní od 8. listopadu vstup na své území i turistům, kteří jsou naočkovaní proti covidu-19 vakcínou, kterou neschválily americké úřady. Preparát ale musí mít registraci u Světové zdravotnické organizace (WHO). V Itálii začala v sobotu zimní lyžařská sezona, návštěvníci musí mít covidový pas.

V Rusku v minulých 24 hodinách zemřelo 1002 osob. V nejrozlehlejší zemi světa, kde žije zhruba 146 milionů obyvatel, se za minulý den potvrdilo také 33 208 nových nákaz koronavirem, což je rovněž denní maximum. V obou ukazatelích země registruje nejvyšší denní přírůstky už několik dní po sobě. O den dříve Rusko hlásilo 999 mrtvých a 32 196 nových nákaz.

Podle ruských úřadů se od začátku pandemie nakazilo v zemi více než 7,9 milionu lidí. S covidem-19 přitom podle operativního štábu zemřelo za celou pandemii 222 315 lidí. Ruský statistický úřad Rosstat udává přes 418 tisíc obětí. Vláda vysvětluje rozdíl mezi těmito čísly tím, že statistici zahrnují do svých čísel i mrtvé, u nichž se na nákazu přišlo až po smrti.

Nejhorší zůstává situace v Moskvě a Petrohradě. Ministr zdravotnictví Michail Muraško tento týden připustil, že zdravotnická zařízení jsou kvůli pandemii pod rostoucím tlakem. Úřady podle něj nabídly vysloužilým zdravotníkům, kteří se nechali očkovat, možnost vrátit se do práce. 

Loterie o byty

Úřady horšící se situaci přičítají pomalému očkování. Moskevský starosta Sergej Sobjanin proto ve snaze zvýšit zájem vyhlásil loterii o byty v metropoli, jíž se budou moci zúčastnit jen lidé s kódem, který obdrží při očkování.

Plně očkováno je kolem 47,5 milionu obyvatel, uvedla agentura TASS. Operativní štáb zároveň odhaduje, že 45 procent obyvatel je vůči koronaviru imunní, ať už po prodělání choroby, nebo po očkování proti covidu-19. Aby země dosáhla kolektivní imunity, je zapotřebí proočkovat nejméně 80 procent populace, píše TASS s odvoláním na úřad na ochranu zdraví spotřebitelů Rospotrebnadzor.

Američané umožní vstup i turistům s vakcínou schválenou WHO

Spojené státy umožní od 8. listopadu vstup na své území i turistům, kteří jsou naočkovaní proti covidu-19 vakcínou, kterou neschválily americké úřady. Preparát ale musí mít registraci u Světové zdravotnické organizace (WHO), uvedl v sobotu deník The New York Times s odkazem na Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Díky novému systému skončí zhruba rok a půl trvající zákaz vstupu na americké území pro zahraniční turisty.

CDC uvedlo, že lidé, kteří dostali obě dávky vakcíny schválené WHO, budou americké úřady považovat za plně očkované. Podobně jako ti, kteří dostali vakcínu schválenou americkými úřady, se budou muset prokázat při vstupu na území USA nejen dokladem o očkování, ale také negativním testem. Po příletu pak nebudou muset absolvovat karanténu.

Pro obyvatele Evropské unie je rozhodnutí CDC významné v případě, že dostali vakcínu od britsko-švédské společnosti AstraZeneca. Ta totiž v USA není schválená, ale u WHO registrovaná je. Další vakcíny registrované u WHO a neschválené v USA jsou preparáty od čínských firem Sinopharm a Sinovac.

Pravidla uvítaly oba státy, které mají s USA pozemní hranici – Kanada a Mexiko. V Kanadě jsou poměrně časté situace, kdy lidé dostali pokaždé dávku jiné vakcíny. V Mexiku se pak očkuje i preparáty, které nevyrábí západní firmy. Podle agentury EFE Mexiko naléhá na WHO, aby registrovala ruskou vakcínu Sputnik V a preparát od čínské společnosti CanSino Biologics. Tím by USA uznávaly i tyto dvě vakcíny. V Evropě tyto preparáty používá například Maďarsko.

V Itálii začala zimní lyžařská sezona, návštěvníci musí mít covidový pas

V Itálii v sobotu začala zimní lyžařská sezona. Jako první zprovoznilo své vleky alpské středisko Breuil – Cervinia, které má sjezdovky na italské i švýcarské straně Alp, napsal deník La Repubblica. Loňskou zimní sezonu silně poznamenala epidemie covidu-19. I letos lyžaři musí dodržovat celou řadu opatření.

Podle stávajících pravidel se při vstupu do areálu musí návštěvníci prokázat covidovým pasem. Ten získají, pokud jsou naočkovaní alespoň první dávkou vakcíny proti covidu-19, mají negativní test či se uzdravili maximálně před šesti měsíci z nemoci covid-19. V areálu musí mít lyžaři také nasazenou roušku či respirátor.

Podle šéfa střediska Herberta Tovagliariho byl zájem o lyžování v sobotu dosti vysoký. Covidové certifikáty kontrolovali zaměstnanci ručně, fronty však nebyly moc dlouhé. V příštích týdnech chce provozovatel nainstalovat automatizovanou kontrolu certifikátů, která by odbavení měla urychlit. Systém by měl být připravený do Vánoc, kdy se do hor obvykle vypraví velký počet lidí.