Svržený myanmarský prezident řekl, že ho armáda před pučem nutila k demisi

Sesazený myanmarský prezident Win Myin vypověděl, že se ho armáda několik hodin před vojenským pučem z 1. února pokusila přinutit, aby odstoupil. Varovala ho přitom, že pokud to odmítne, mohl by mít vážné problémy. Podle agentury Reuters o tom informoval exprezidentův právník Kchin Maun Zo.

Reuters poznamenal, že uvedené svědectví svržené hlavy státu Win Myina, které je jeho prvním veřejným komentářem od puče, zpochybňuje tvrzení armády, že nebyl spáchán žádný převrat. Podle vojáků byla moc zákonně přenesena na generály prezidentem.

Win Myin vypovídal u soudu společně s Do Aun Schan Su Ťij, nositelkou Nobelovy ceny míru a faktickou šéfkou myanmarské vlády do vojenského převratu. Úterní stání se týkalo procesu, v němž jsou oba obžalováni z podněcování proti juntě, které údajně obsahovaly dopisy s jejich jmény zaslané zahraničním velvyslanectvím.

Win Myin soudu v hlavním městě Neipyijtu sdělil, že za ním 1. února přišli vysocí vojenští činitelé a řekli mu, aby odstoupil kvůli špatnému zdraví.

„Prezident ale jejich návrh odmítl s tím, že jeho zdravotní stav je dobrý,“ uvedl obhájce Kchin Maun Zo v anglicky napsané textové zprávě zaslané novinářům s odvoláním na svědectví Win Myina. „Důstojníci mu pohrozili, že by mu odmítnutí způsobilo mnoho problémů, ale prezident jim řekl, že raději zemře, než aby souhlasil,“ dodal právník.

Mluvčí vládnoucí myanmarské vojenské rady na žádosti o vyjádření k uvedenému svědectví Win Myina nereagoval, poznamenal Reuters.

Přes osm set mrtvých při protestech

Myanmarská armáda únorový převrat zdůvodnila údajnými podvody v listopadových volbách, v nichž s převahou zvítězila Národní liga pro demokracii vedená Su Ťij. Puč vyvolal rozsáhlé nepokoje, při nichž zahynulo přes osm set lidí.

Su Ťij čelí obžalobám v několika procesech. Junta ji obvinila mimo jiné z korupce a porušení zákonů v šesti případech. Za údajné porušení státního tajemství jí hrozí čtrnáctileté vězení, v korupční kauze čelí patnáctiletému trestu.