Sto tisíc Myanmarců uprchlo před boji mezi armádou a povstalci, trpí hladem, varuje OSN

Nejméně sto tisíc lidí uprchlo podle OSN ze svých domovů na východě Myanmaru. Jde o důsledek útoků armády a bojů, které vypukly po únorovém vojenském převratu v zemi. Nejhůře postižený je Kajaský stát, který se nachází u hranic s Thajskem, informuje zvláštní zpravodaj OSN pro Myanmar Thomas Andrews.

„Úřad OSN v Myanmaru je znepokojen rychle se zhoršující bezpečnostní a humanitární situací,“ píše OSN v prohlášení. Katalyzátorem konfliktu na východě země byly podle ní brutální útoky bezpečnostních sil na oblasti obývané civilisty. „Pokud nebude okamžitě podniknuta nějaká akce, můžeme být v Kajaském státě svědky mnoha úmrtí v důsledku hladu, nemocí a vystavení nepříznivým podmínkám,“ varuje Andrews.

Řada uprchlíků vyhledala útočiště v přilehlých regionech, dalším se podařilo utéct do zahraničí. Podle OSN lidé zasažení konfliktem nutně potřebují potraviny, pitnou vodu, přístřeší a přístup k lékařské péči. Dodávkám pomoci ale brání složitá bezpečnostní situace, špatné přístupové cesty a omezení týkající se cestování, jež vyhlásila junta.

„Někteří lidé v lesích východně od města Demoso musejí přežívat o rýžové polévce, ale v tuto chvíli k nim nedokážeme dopravit pytle s rýží,“ cituje agentura Reuters jednu z aktivistek. Tři lidi, kteří se v posledních dvou týdnech snažili pomoc uprchlíkům dopravit, vojáci podle ní zatkli.

Střety rebelů s armádou

Myanmarská armáda provedla 1. února vojenský převrat, který zdůvodnila údajnými podvody v listopadových volbách, v nichž s převahou zvítězila Národní liga pro demokracii vedená nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij.

Puč vyvolal rozsáhlé nepokoje, při nichž od února zahynulo přes osm stovek lidí. Tamní bezpečnostní složky k potlačení protestů opakovaně použily vodní děla, slzný plyn, gumové projektily, ale i ostrou palbu. Úřady zatkly tisíce lidí.

V mnoha částech Myanmaru nyní bojují s armádou povstalecké skupiny z řad etnických menšin a nově zformované milice. Kajaský stát, který obývají etničtí Kajaové, je jedním z regionů, kde se dobrovolnické Lidové obranné síly střetávají s dobře vyzbrojenými vládními vojáky, kteří proti rebelům používají dělostřeleckou palbu i letecké útoky.