KLDR odpálila balistickou raketu krátkého doletu, uvádí Soul

KLDR odpálila do moře balistickou raketu krátkého doletu, informovala agentura AP s odvoláním na jihokorejskou vládu. Střela spadla zřejmě do vod mimo japonskou výlučnou ekonomickou zónu, uvedla agentura Kjódó. Severokorejský velvyslanec při OSN zhruba v téže době na Valném shromáždění OSN v New Yorku vyzval Spojené státy, aby upustily od „nepřátelské politiky“ vůči KLDR. USA odpálení střely odsoudily.

Vypuštění rakety nepředstavuje okamžitou hrozbu pro americký personál, území ani pro spojence USA, sdělila v reakci armáda Spojených států, která má v Jižní Koreji na 28 tisíc vojáků. Odpálení střely však podle ní „zdůraznilo destabilizující dopady nedovoleného“ severokorejského zbrojního programu.

Testy balistických raket zakazují KLDR rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Soul nejprve informoval o blíže neurčené střele, kterou KLDR odpálila do moře východně od svých břehů. Japonsko už tehdy uvedlo, že by mohlo jít o balistickou raketu.

„Nikdo nemůže popírat naše právo na legitimní obranu,“ pronesl severokorejský diplomat Kim Song před Valným shromážděním OSN a dále uvedl, že KLDR má právo na testy zbraní.

Pokud podle něj Washington upustí od „nepřátelské politiky“, Pchjongjang bude „kdykoliv ochotně“ reagovat na nabídky k jednání. „Podle našeho soudu však v současné fázi neexistuje vyhlídka na to, že by USA skutečně od své nepřátelské politiky ustoupily,“ nechal se slyšet Kim.

Washington, Soul i Tokio odpálení rakety kritizují

Odpálení střely odsoudilo americké ministerstvo zahraničí a vyzvalo KLDR k jednání. „Odpálení porušuje vícero rezolucí Rady bezpečnosti OSN a představuje hrozbu pro sousedy (Severní Koreje) a mezinárodní společenství,“ uvedl resort.

Soul uvedla, že lituje odpálení rakety v době, kdy je velmi důležité zajistit stabilitu na Korejském poloostrově. Jihokorejský prezident Mun Če-in nařídil celou záležitost podrobně prošetřit. Japonsko proti odpálení střely protestovalo a uvedlo, že krok KLDR je politováníhodný.

KLDR odpálila tento měsíc několik raket

V polovině září KLDR zkušebně odpálila dvě balistické rakety, které dopadly do vod mezi Japonskem a Korejským poloostrovem. O dva dny dříve oznámila, že otestovala novou řízenou střelu dlouhého doletu. Podobné testy provedla poprvé po šesti měsících, poznamenala agentura AP. Test balistické rakety učinila v polovině září rovněž Jižní Korea.

KLDR dlouhodobě obviňuje Spojené státy a Jižní Koreu z nepřátelské politiky vůči Pchjongjangu. Rozhovory zaměřené na odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova a ukončení severokorejských raketových balistických programů výměnou za uvolnění sankcí nepokročily od roku 2019, kdy summit vůdce KLDR Kim Čong-una a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v Hanoji skončil neúspěchem.

KLDR navrhuje jednání, na výzvu k obnovení horké linky nereaguje

V pátek vlivná sestra a poradkyně severokorejského vůdce prohlásila, že KLDR je ochotna zvážit účast na summitu s Jižní Koreou, pokud bude ve vzájemných vztazích panovat úcta. Ve svém sobotním prohlášení Kim Jo-čong Soul vyzvala, aby upustil od své údajně nepřátelské politiky a dvojích standardů.

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení v reakci na první sdělení uvedlo, že očekává rychlé zahájení hovorů s Pchjongjangem, ale nejdříve je zapotřebí obnovit komunikační horkou linku mezi oběma zeměmi. Pchjongjang nereagoval.