Po střelbě na univerzitě v Permu zůstali mrtví. Vyšetřovatelé a ministerstvo se neshodnou na počtu

Střelba na univerzitě v ruském Permu si nevyžádala osm, ale šest mrtvých, koriguje bilanci tragické události tamní ministerstvo zdravotnictví. Vyšetřovatelé potvrdili, že střílel student této školy. Uvedli rovněž, že je naživu a hospitalizován v nemocnici. Univerzita předtím prohlásila, že byl zabit.

„Neznámý člověk pronikl na půdu univerzity a začal střílet na studenty a učitele. Jsou tam mrtví a ranění,“ sdělil agentuře Interfax její zdroj. Regionální ministerstvo zdravotnictví konstatovalo, že ne všechna zranění jsou střelná, někteří studenti se zranili při pokusu o útěk.

Několik lektorů a studentů se před střelcem zabarikádovalo v posluchárnách, reportovala agentura TASS. Záběry z místa ukazovaly další studenty, kteří skákali z oken v prvním patře jedné z univerzitních budov.

Střelec se zabarikádoval v jedné z učeben. Tiskové oddělení univerzity informovalo o tom, že útočník zemřel, vyšetřovací komise ale později prohlásila, že je naživu a hospitalizován v nemocnici, přičemž jeho stav je vážný.

Různé počty obětí

Agentura TASS s odvoláním na ministerstvo vnitra napsala, že střelce zneškodnil dopravní policista z posádky, která na univerzitu přijela jako první. „Vešel do hlavního objektu, zatímco jeho kolega (…) začal organizovat evakuaci občanů,“ uvedla mluvčí resortu Irina Volková.

Policista podle ní v budově spatřil ozbrojeného muže a několikrát vystřelil jeho směrem. „Dopravní policista opětoval palbu a zločince zranil. Přiběhl k němu, zneškodnil ho a poté mu začal poskytovat první pomoc,“ doplnila mluvčí.

Informace o celkovém počtu obětí se podle různých zdrojů od začátku liší. Vyšetřovací výbor oznámil osm mrtvých a osmadvacet raněných. Ministerstvo zdravotnictví později sdělilo, že si střelba vyžádala šest mrtvých a čtyřiadvacet raněných.

Střelce dle jeho slov motivovala nenávist

Server Znak.com identifikoval útočníka jako Timura Bekmansurova. Podle serveru na sociální síti Vkontakte zveřejnil vysvětlení svého činu a prohlásil, že „o střelbě snil“ již dlouho a na zbraně šetřil peníze.

„Kdybych to neudělal teď, stejně bych v budoucnu někoho zabil,“ napsal. Uvedl také, že jeho čin není motivován nábožensky nebo politicky, nýbrž nenávistí.

V Rusku platí přísné restrikce pro držení střelných zbraní, některé kategorie jsou ale povoleny pro lovecké a sportovní účely či pro sebeobranu pod podmínkou získání povolení. Podle agentury TASS útočník střílel z lovecké pušky, kterou si legálně pořídil v květnu.

Prezident Vladimir Putin podle svého mluvčího vyjádřil příbuzným a přátelům obětí střelby soustrast. „Premiérovi Michailu Mišustinovi dal pokyn, aby do Permu vyslal ministry Valerije Falkova a Michaila Muraška, aby poskytli pomoc zraněným i příbuzným obětí tragédie,“ poznamenal kremelský mluvčí Dmitrij Peskov s odkazem na ministry školství a zdravotnictví.

Nejde o první masovou střelbu v Rusku v tomto roce. V květnu rovněž náctiletý útočník zavraždil devět lidí ve škole v Kazani. Šlo o nejhorší takový incident od roku 2018, kdy střelec zabil dvacet lidí v technickém učilišti na anektovaném Krymu.

Po střelbě v Kazani Rusko povolilo nákup střelných zbraní až od 21 let namísto dosavadních osmnácti. Zákon ale ještě nevešel v platnost.