Počet obětí střelby v Kerči stoupl na dvacet. V nemocnici zemřela těžce zraněná dívka

Události ČT: Vyšetřování střelby v Kerči (zdroj: ČT24)

Při středeční střelbě a výbuchu v technickém učilišti v Kerči zemřelo podle úřadů 21 lidí včetně pachatele. Oběťmi místního osmnáctiletého studenta se stalo patnáct žáků školy a pět zaměstnanců. Ještě ve čtvrtek dopoledne úřady potvrdily 19 obětí, následně ale svým zraněním podlehla jedna ze studentek. Raněných jsou více než čtyři desítky.

„Zemřela dívka. Mrtvých je tak 21,“ uvedl podle ruské agentury TASS nejmenovaný lékař. Údaj o 21 mrtvých mezitím podle agentury Interfax potvrdilo i ministerstvo zdravotnictví.

Vladislav Rosljakov na záběrech bezpečnostní kamery
Zdroj: ČT24

Úřady ráno zveřejnily seznam 19 obětí, na kterém nefiguruje jméno útočníka, který spáchal sebevraždu. Vyšetřovatelé již ve středu za pachatele označili osmnáctiletého studenta čtvrtého ročníku školy Vladislava Rosljakova. Podle médií v nemocnicích zůstávalo 44 pacientů, stav sedmi z nich byl označován za krajně vážný.

Motivy útočníka podle listu Kommersant zjišťuje skupina vyšetřovatelů v čele s generálem Sergejem Golkinem, který vedl vyšetřování teroristického útoku v petrohradském metru loni v dubnu a požáru v obchodním centru v Kemerovu.

Šéf správy anektovaného poloostrova Sergej Aksjonov oznámil, že rodiny obětí dostanou pomoc ve výši jednoho milionu rublu (asi 340 000 Kč), rodiny zraněných po půl milionu.

Vyšetřovatelé pokračují v zajišťování stop na místě činu
Zdroj: Reuters/Pavel Rebrov

Zranění jsou převáženi do větších nemocnic

Stav těžce zraněných se podle ministryně zdravotnictví Veroniky Skvorcovové lékařům během noci podařilo stabilizovat. Ještě ve středu večer se uvádělo, že na jednotkách intenzivní péče je deset studentů, z toho polovina v bezvědomí. Všichni podstoupili operaci. 

„Rodiče jsou s dětmi, pouštějí je na jednotku intenzivní péče,“ uvedla Skvorcovová. Těžce zranění by měli být převezeni do nemocnic v Moskvě, Krasnodaru a Simferopolu.

Policie asistuje při převozu zraněných
Zdroj: Reuters/Pavel Rebrov

Skvorcovová podle ruské redakce BBC také objasnila, že většina obětí byla zastřelena, zatímco zranění utrpěli hlavně výbuchem podomácku zhotoveného výbušného zařízení. Jeho účinek zvýšily kovové předměty – podle tisku šrouby a hřebíky.

Na Krymu platí od čtvrtka třídenní smutek. Ve škole a jejím okolí pokračují v práci vyšetřovatelé, ale nedaleko vznikl improvizovaný památník, kam lidé přinášejí květiny a dětské hračky.

Ruský prezident Vladimir Putin označil útok i za důsledek globalizace vedené přes sociální sítě a internet. Putin v úvodu debaty ve Valdajském klubu v Soči také zdůraznil, že účinně lze čelit terorismu jedině tím, že svět spojí své síly, a to se dosud nepodařilo.

„Včerejší tragédie je, soudě podle všeho, i výsledkem globalizace, jakkoli by to znělo divně. Přeci v sociálních sítích a internetu vidíme, že tam vznikají celá společenství. Vše začalo známými tragickými událostmi ve školách ve Spojených státech,“ prohlásil Putin.

„Mladí lidé s nestabilní psychikou si vytvářejí jakési falešné hrdiny. Znamená to, že my všichni, nejen v Rusku, ale v celém světě obecně špatně reagujeme na měnící se podmínky. Znamená to, že nevytváříme potřebný zajímavý a užitečný obsah pro mladé lidi - a ti se chytají náhražky hrdinství, což vede k podobným tragédiím,“ dodal.

Střelec prý hrál počítačovou hru. Ta ale nejspíš neexistuje

Rozruch na ruském internetu vyvolal expert Filipp Gross-Dněprov tvrzením, že strůjce kerčského masakru Vladislav Rosljakov byl prý zapáleným hráčem počítačové hry Doka-2. Ta prý hráčům umožňuje krutě vraždit virtuální postavy, například „deset minut jim kuchat střeva“, a to „na pozadí školy“, uvedl v rozhlasovém rozhovoru.

„Je to hra, kde buď zabiješ zombie, anebo se staneš zombie a zabíjíš vynalézavě lidi,“ líčil Gross-Dněprov v rozhlasové stanici Vesti FM, spřízněnou se státní televizí.

Vzápětí se ale na sociálních sítích ozvali sami hráči, že žádná taková hra neexistuje a že „expert“ by měl raději varovat před „zombie televizí“, protože „televizní propaganda propaguje krutost daleko účinněji než libovolná hra“, uvedl server Newsru.com.

Znalci v oboru se dohadují, že „expert“ měl nejspíše na mysli hru Dota 2, ale v ní se nevyskytují zombie ani nelze zabíjet lidi. Líčení prý připomíná i hru Left 4 Dead, ale v ní zase nelze kuchat střeva a střílet ve školních kulisách.

„Já se zblázním: zavraždili 21 lidí a média propírají, že jsem popletl název hry, kterou hrál ten maniak z Kerče. Nemám slov,“ postěžoval si Gross-Dněprov, dotčený kritikou a radami, aby si raději hledal uplatnění v jiných oblastech, ve kterých by snad mohl být kompetentnější.