Ve škole na Krymu zabíjel místní student. Podle úřadů nešlo o terorismus, ale masovou vraždu

Události: Masakr v technickém učilišti na Krymu (zdroj: ČT24)

Útok ve škole v krymském městě Kerč spáchal podle vyšetřovatelů osmnáctiletý student. Po výbuchu a střelbě, které si vyžádaly 19 obětí, spáchal sebevraždu. Do nemocnic bylo převezeno 52 mladých lidí, 16 z nich bojuje o život. Vyšetřovatelé incident překvalifikovali z terorismu na masovou vraždu.

Předpokládaného pachatele se podle mluvčí vyšetřovatelů Svetlany Petrenkové podařilo identifikovat za pomoci záběrů videokamer. „Ukázalo se, že pachatelem je student čtvrtého ročníku, osmnáctiletý Vladislav Rosljakov. Jeho tělo se střelným zraněním se našlo v jedné z místností školy,“ uvedla.

Podomácku zhotovená bomba naplněná hřebíky a šrouby podle vyšetřovatelů explodovala ve školní jídelně, když útočníkovi v brokovnici došly náboje. Podle nepotvrzených zpráv byl Rosljakov legálním držitelem lovecké pušky. Trestán nikdy nebyl.

Policie zneškodnila druhé výbušné zařízení

Policie později během vyšetřování našla ve věcech Rosljakova v areálu školy daší výbušné zařízení a zneškodnila ho.

Motivy činu nejsou jasné. „Strašně nenáviděl školu kvůli špatným učitelům, sliboval, že se jim pomstí,“ řekl listu RBK nejmenovaný studentův známý. Podle jiné verze Rosljakov přišel do školy se zbraní v ruce, aby zabil spolužačku, která neopětovala jeho lásku. Rosljakov údajně nebyl ve styku s extremisty. Policie prohledala útočníkovo bydliště a předvedla k výslechu Rosljakovovu matku.

Zpravodaj ČT Karas: V ruských školách takové případy neznají (zdroj: ČT24)

Útočník pálil po všech kolem

„Vykoukl jsem z učebny - a tam kráčí chlapec se zbraní v ruce a po všech střílí. Schoval jsem se a doufal, že si mě nevšimne. Za deset minut přijeli policisté s automatickými puškami. Když začali evakuovat žáky a učitele, taky jsem vyšel,“ vylíčil listu Komsomolskaja pravda jeden ze studentů. „Na chodbě výbuch rozbil okna. Všechny stěny byly ohořelé,“ dodal.

„Vyšli jsme na vnitřní dvůr školy a za minutu vše vybouchlo. Všude lítalo sklo, střílelo se. Utíkala jsem a viděla jsem, jak kluci padají a krev stříká. Svou kamarádku Dášu jsem už neuviděla,“ vylíčila studentka Margarita podle serveru Newsru.com.

Zásah u budovy střední školy v Kerči
Zdroj: Ekaterina Kejzo/Reuters

Tři dny smutku

Podle ruské redakce BBC jde letos již o šestý útok v ruských školách. Některé byly podniknuty noži, při jiném došlo k podpálení učebny zápalnou lahví. Ve dvou případech se střílelo, v jednom pachatel spáchal sebevraždu.

Místní úřady vyhlásily na Krymu, který Rusko anektovalo v březnu 2014 po svržení proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče v Kyjevě, od čtvrtka třídenní smutek.

Soustrast s tragédií v Kerči vyjádřila řada států, mimo jiné Bělorusko, Thajsko nebo Finsko. Lítost nad smrtí mladých lidí vyjádřilo i české ministerstvo zahraničí, které ve zprávě zveřejněné na sociální síti Twitter uvedlo, že „vyjadřuje soustrast rodinám obětí tragédie na ukrajinském Krymu“. Černínský palác tak potvrdil své stanovisko, že ruskou anexi poloostrova neuznává.

Soustrast rodinám mrtvých vyjádřil i Kyjev. Ukrajinské úřady zároveň oznámily, že zahájily vyšetřování kerčské tragédie, kterou považují za teroristický útok.