Kulhánek chce intenzivnější obchod s Rijádem. Na lidská práva se Černínský palác „dívá realisticky“

Události: Kulhánek chce intenzivněji obchodovat s Rijádem (zdroj: ČT24)

Česká vláda chce posílit obchodní vztahy se Saúdskou Arábií. Ty v posledních čtyřech letech poklesly, loni obrat představoval necelou půlmiliardu dolarů. Můžou za to jak výkyvy na trhu s ropou, tak i dopady pandemie. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek v Rijádu navrhl navázat strategické partnerství mezi oběma zeměmi.

Ropný gigant stojí na rozcestí. Na jedné straně je absolutistickou monarchií, ve které se dynastie al-Saúd opírá o islámské právo šaría. Na druhé straně se Rijád inspiroval hospodářským boomem sousedních Emirátů. Plán Vize 2030 má liberalizovat ekonomiku a o polovinu snížit závislost na těžbě. Podle Kulhánka nabídne spoustu příležitostí pro české firmy.

„Jsme opravdu spokojení s pokrokem, který nastal. Je to významný pokrok napříč všemi sektory a nadále pracujeme na rozvoji ekonomiky a příležitostí,“ komentuje Vizi 2030 šéf saúdské diplomacie princ Fajsál bin Farhán al-Saúd.

Schizofrenii saúdské pozice zosobňuje druhý nejmocnější – podle některých dokonce nejmocnější – muž muslimského království – čerstvě šestatřicetiletý panovníkův syn Mohamed bin Salmán. Ten ihned po svém nástupu na pozici korunního prince v roce 2017 nastartoval rozsáhlé společenskohospodářské reformy.

Lidská práva

Patří mezi ně například povolení pro ženy pohybovat se na veřejnosti bez mužského dohlížitele nebo povolení mít řidičský průkaz. Zároveň ale korunní princ zapojil armádu do brutální války v Jemenu a drsně zakročil proti dynastickým konkurentům i domácímu disentu – v zahraničí vyvolaly největší kritiku surová vražda novináře Džamála Chášakdžího na saúdském konzulátu v Istanbulu nebo uvěznění bojovnice za lidská práva Lúžejn Hathlúlové.

„Lidská práva jsou jedním ze základních prvků naší zahraniční politiky. Pokud se podíváte do koncepce zahraniční politiky, tak tam samozřejmě jsou. Snažíme se realisticky sledovat, co se tady děje,“ poznamenává český velvyslanec v Saúdské Arábii Juraj Koudelka.

Zatímco český vývoz aut, počítačových součástek a oceli se navzdory covidu a zvýšení cla až o deset procent udržel, saúdský vývoz ropných produktů do Česka zažil výkyvy. Ministr zahraničí Kulhánek se na rijádském obchodním fóru pokusil zprostředkovat nové kontrakty. V minulých letech se na finančně náročném trhu království uchytilo několik českých firem, kupříkladu Tatra, která tam letos zahájila zkušební provoz ve svém novém závodu.