Polsko zruší disciplinární komoru pro soudce. Neplnila prý povinnosti

Předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński avizoval, že země zruší disciplinární komoru nejvyššího soudu. Tu kritizovala Evropská komise jako nástroj tlaku výkonné moci na justici, což považuje za porušení demokratických principů. Polská vláda chce podle Kaczyńského komoru reformovat.

„Zrušíme disciplinární komoru v podobě, v jaké nyní existuje, a tímto způsobem zmizí předmět sporu,“ ohlásil Kaczyński.  Komora rozhoduje o postavení soudců a prokurátorů, o jejich trestním stíhání a případném uvalení vazby.

Brusel se s Varšavou o disciplinární komoru a další aspekty polské justiční reformy pře již čtyři roky. Několikrát už ve věci rozhodoval Soudní dvůr EU. Dospěl mimo jiné k závěru, že zákon snižující důchodový věk soudců je v rozporu s unijním právem. Stejně zhodnotil i normu, jež umožňuje polské vládě zasahovat do složení nejvyššího soudu.

V červenci soudní dvůr rozhodl o tom, že disciplinární režim polských soudců odporuje unijnímu právu. Varšavě nařídil, aby okamžitě přestala uplatňovat předpisy týkající se kárného orgánu. Polsko má čas do 16. srpna, aby rozhodnutí unijního soudu splnilo. Jinak by mohly hrozit vysoké pokuty, připomněl server Gazeta.pl. Ve čtvrtek činnost komory částečně zablokovala předsedkyně polského nejvyššího soudu Malgorzata Manowská.

Manowskou za to ostře kritizoval architekt soudní reformy, ministr spravedlnosti a generální prokurátor Zbigniew Ziobro, podle kterého kroky předsedkyně nejvyššího soudu jsou v rozporu s ústavou a zákony.

Komoru nerušíme kvůli soudu EU, tvrdí Kaczyński

Kaczyński nyní zdůrazňuje, že Varšava disciplinární komoru nezruší kvůli soudnímu verdiktu, jelikož Polsko toto rozhodnutí neuznává. Přesahuje podle něj unijní smlouvy a rozšiřuje působnost unijních soudů. Se zrušením kárného orgánu podle předsedy PiS počítají už dávno připravované vládní plány.

„Chceme komoru zreformovat nikoliv kvůli rozhodnutí Soudního dvora EU, ale prostě proto, že tato komora neplnila své povinnosti,“ nechal se slyšet Kaczyński. Disciplinární komoru nedávno kritizoval za nesplněná očekávání i premiér Mateusz Morawiecki.

Evropská komise na oznámení Polska reagovala rezervovaně. Její mluvčí konstatovala, že Brusel kroky Varšavy vzal na vědomí a nyní je bude analyzovat. Komise také očekává, že Polsko do 16. srpna poskytne informace, jak bude zaručeno naplňování rozhodnutí Soudního dvora EU.

Evropská komise kritizovala stav polské justice ve svém druhém ročním hodnocení stavu právního státu ve všech sedmadvaceti členských zemích. Konstatovala, že „reformy polského soudního systému, včetně posledního vývoje, jsou nadále důvodem k vážným obavám“.

Někteří právní odborníci podle agentury Reuters zrušení komory považují za pouhou kosmetickou změnu, která Soudní dvůr EU neuspokojí. „Pouhé rozpuštění disciplinární komory neřeší problém dřívějších nezákonných rozhodnutí a sankcí ze strany tohoto orgánu,“ uvedl profesor evropského práva Laurent Pech z londýnské Middlesex University. „Pokud chtějí vyhovět zákonům EU, je to docela snadné. Musí zvrátit vše, co udělali za posledních pět let. Žádná jiná cesta neexistuje,“ dodal.