Proevropská strana moldavské prezidentky Sanduové získala nadpoloviční většinu v parlamentu

Nedělní předčasné parlamentní volby v Moldavsku vyhrála proevropská Strana akce a solidarita (PAS) prezidentky Maiy Sanduové. Získala více než padesát procent hlasů a bude moci sama sestavit vládu. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na výsledky, které zveřejnila ústřední volební komise po sečtení 99,58 procenta hlasovacích lístků.

Dosud nejsilnější socialistickou stranu bývalého proruského prezidenta Igora Dodona, která před volbami spojila síly s komunisty, podpořilo podle pondělních ranních údajů 27,36 procenta hlasujících voličů. Do parlamentu se jako třetí subjekt dostala už jen strana Šor, která dostala 5,78 procenta hlasů.

Sčítání hlasovacích lístků sice ještě pokračuje, ale podle propočtů ústřední volební komise PAS v zákonodárném sboru o 101 křeslech obsadí určitě více než 51 mandátů, a bude tak moci vytvořit nový kabinet bez potřeby koaličního partnera. Po přerozdělení hlasů, jež dostaly strany, které nepřekročily pětiprocentní práh pro vstup do parlamentu, může prezidentčina strana mít až 61 poslanců, napsal TASS.

Analytici: Země se přiblíží EU, vliv Ruska zeslábne

Vítězství PAS podle analytiků přivede Moldavsko blíže k Evropské unii, a naopak oslabí vliv Ruska. Sanduová, někdejší ekonomka Světové banky, před několika dny vyzvala voliče, aby jí projevili znovu důvěru a hlasovali pro její stranu, protože podle ní v zemi nastal čas pro změnu. „Doufám, že dnešek bude znamenat konec vlády zlodějů v Moldavsku,“ uvedla na Facebooku v neděli pozdě večer.

Dodon, který je častým hostem v Moskvě, Sanduovou obviňuje, že vede prozápadní politiku, která způsobí kolaps státu. Porážku své strany ve volbách nicméně uznal a poblahopřál vítězům: „Taková jsou pravidla demokracie. Výměna stran u moci se odehrává jako výsledek voleb. Chápeme tyto výsledky jako přirozený projev demokracie. Lidé si přáli tak významné změny a dostali je. Gratuluji straně PAS a prezidentce Sanduové.“

Dodon předpověděl zhoršení vztahů s Ruskem, doufá ale, že je Sanduová nevyhrotí. Varoval, že pokud se Kišiněv nechá vtáhnout Západem do geopolitického boje proti Rusku, za půl roku budou lidé rozčarováni z nového režimu, který následně padne pod tlakem protestů.

Podle Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda mohlo ve volbách hlasovat asi 3,2 milionu lidí, včetně mnoha občanů Moldavska žijících v zahraničí. Tato chudá země vklíněná mezi Rumunsko a Ukrajinu v posledních letech čelí nestabilitě a řadě korupčních skandálů, včetně zmizení miliardy dolarů z bankovního systému.