Na Slovensku začal soud s exšéfem speciální prokuratury, je obžalován z korupce i zneužití pravomocí

Na Slovensku začal soud s bývalým šéfem elitní složky prokuratury Dušanem Kováčikem, který je obžalován z korupce, zneužití pravomocí a z dalších trestných činů. Kováčik před soudem vinu popřel, v případě odsouzení mu hrozí dlouholetý trest vězení.

Jde zatím o nejvýše postaveného někdejšího představitele slovenské justice, který se jako obžalovaný postavil před soud po několika vlnách zatýkání vysokých úředníků, podnikatelů či soudců.

Kováčik je souzen kromě jiného za to, že podle prokuratury za úplatek padesát tisíc eur (1,28 milionu korun) pomohl údajnému šéfovi jednoho zločineckého gangu zůstat na svobodě. Prokuratura tehdy nepodala stížnost proti rozhodnutí soudu, který muže propustil na svobodu. Stíhán je také za to, že z vyšetřovacího spisu podle žalobce vynášel informace.

Během několika let nepodal obžalobu v žádném z případů

Před soudem Kováčik řekl, že je nevinen a že žaloba byla podána předčasně bez dostatečného vyšetření případu. Stěžoval si rovněž na články v médiích, které podle něj měly sloužit k jeho diskreditaci.

Kromě korupce a zneužití pravomocí čelí Kováčik obžalobě z trestných činů podpory zločinecké skupiny a ohrožení utajovaných skutečností. Ve slovenských mediích si Kováčik dříve vysloužil přezdívku „pan 61:0“ za to, že během několika let nepodal obžalobu v žádném z případů, na jejich vyšetřování jako prokurátor dohlížel. Proto jej tisk označoval i jako zametače kauz.

V čele úřadu speciální prokuratury stál od jeho vzniku

Kováčik stál v čele úřadu speciální prokuratury od jeho vzniku v roce 2004, po zadržení a vazebním stíhání loni na podzim se funkce vzdal. Speciální prokuratura dohlíží na vyšetřování trestných činů, které pak projednává Specializovaný trestní soud se sídlem ve městě Pezinok nedaleko Bratislavy. Jde například o nejzávažnější kriminální kauzy, korupční případy či extremistické delikty. Právě Specializovaný trestní soud projednává také obžalobu na Kováčika.

Současná čtyřčlenná slovenská vládní koalice, která se dostala k moci po volbách z loňského února, slíbila kromě jiného očistu justice či boj proti korupci. Slovenští kriminalisté od voleb v různých kauzách zadrželi více než desítku soudců, podnikatelů nebo vysokých úředníků z období, kdy byli u moci sociální demokraté (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica.

Fico dlouhodobě tvrdí, že vládní koalice udělala z vazebního stíhání mučící nástroj a že policie využívá udavače s cílem stíhat nepohodlné osoby.

Podle slovenských médií někteří ze stíhaných bývalých vysokých úředníků, kteří spolupracují s policií, také vypověděli, že špičky Smeru-SD se v době svého vládnutí zajímaly například o možnost diskreditace někdejšího prezidenta Andreje Kisky kvůli daňové kauze jeho rodinné firmy a také někdejšího opozičního politika a nynějšího šéfa nejsilnějšího vládního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igora Matoviče.

Kiska, který porazil Fica v rozhodujícím kole přímé volby prezidenta v roce 2014, z pozice hlavy státu kritizoval Smer-SD za způsob vládnutí. Matovič se po loňských volbách stal premiérem, letos v březnu v zájmu řešení vládní krize na tuto funkci rezignoval a v nynějším kabinetu je ministrem financí.