Navalnyj je po léčbě zpět ve vězeňské kolonii. Stáhl dvě žaloby na cenzuru a odpírání knih

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj byl během pondělka převezen zpět do vězeňské kolonie v Pokrovu z nemocnice, kde se zotavoval z protestní hladovky. Proti pokrovské věznici zároveň stáhl dvě žaloby, v nichž si původně stěžoval na cenzurní zásahy do novin, které dostává, a na odmítnutí předat mu knihy. Informovala o tom agentura TASS.

„Navalnyj byl převezen zpět do vězeňské kolonie Pokrov,“ uvedl mluvčí federální vězeňské služby (FSIN). Informaci následně potvrdil i opozičníkův tým na Twitteru. Na pokrovské nápravné zařízení podal Navalnyj celkem tři žaloby. Ruský soud ale už dříve odmítl tu, ve které si opozičník stěžoval, že jej dozorci v noci každou hodinu budili pod záminkou, že má sklony k útěku, a tak ho musí často kontrolovat.

Navalnyj zbývající dvě žaloby v pondělí stáhl s tím, že se problémy podařilo vyřešit. „Nevidím žádný důvod s procesem pokračovat, proto bych rád žalobu stáhnul. V tuto chvíli mám korán, poslední knihu spisovatele Vladimira Sorokina a bibli,“ uvedl Navalnyj, který se k pondělnímu soudnímu řízení připojil skrze videohovor.

Ruská policie politika zadržela v lednu po jeho návratu z Německa, kde se zotavoval z loňské srpnové otravy. Podle západních laboratoří byl zasažen nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, což potvrdila i Organizace pro zákaz chemických zbraní. Navalnyj připisuje svou otravu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a tajné službě FSB, Moskva to ale navzdory důkazům popírá.

Ruský soud v únoru změnil dříve uložený podmíněný trest za zpronevěru na nepodmíněný a poslal ho na 2,5 roku do vězeňského tábora. Pětačtyřicetiletý kritik Kremlu vyhlásil hladovku na konci března. Snažil se tak přimět správu věznice, aby mu umožnila adekvátní lékařskou péči poté, co si stěžoval na svůj zhoršený zdravotní stav, silné bolesti zad a nohy. Po 23 dnech protestní akci na radu zdravotníků ukončil.