Z mysu Canaveral odstartovali čtyři astronauti k ISS v lodi firmy SpaceX

Z floridského Mysu Canaveral po denním odkladu vynuceném nepřízní počasí odstartovala v pátek před polednem loď Crew Dragon Endeavour. Na palubě má čtyři astronauty včetně Thomas Pesqueta z Evropské kosmické agentury (ESA), který bude posádce velet jako první Francouz v historii. Loď s lidskou posádkou poprvé nese na oběžnou dráhu již jednou použitý stupeň nosné rakety Falcon 9 společnosti SpaceX.

Odlet v původním plánovaném termínu zmařily nepříznivé povětrnostní podmínky nad Atlantickým oceánem, které by mohly způsobit potíže v případě nepovedeného startu a nouzového přistání.

Nový čas odletu byl stanoven na 5:49 místního času (11:49 SELČ), tedy zhruba ve chvíli, kdy se startovací komplex 39A Kennedyho vesmírného střediska ocitne pod Mezinárodní vesmírnou stanicí. Cesta k ISS bude trvat necelých 24 hodin. Posádka má podle plánu dorazit ke stanici v sobotu v 11:10 SELČ.

Společnost SpaceX už oznámila, že první stupeň rakety opět bezpečně přistál - celkem je to již jubilejní 80. přistání rakety této společnosti. 

„Naši přátelé (na ISS) nás očekávají a my se nechceme zpozdit. Dokonce mi nedávno nainstalovali ložnici. Skvělí hostitelé,“ napsal ve čtvrtek francouzský astronaut Thomas Pesquet, který jako člen posádky zastupuje evropskou kosmickou agenturu (ESA) – kromě toho je prvním Francouzem, který letí do vesmíru jako velitel lodi.

Crew tvoří Francouz, Američané a Japonec

Posádku Crew Dragon Endeavour tvoří vedle Pesqueta američtí astronauti z vesmírné agentury NASA Megan McArthurová a Shane Kimbrough a japonský astronaut Akihiko Hošide z agentury své země JAXA.

Endeavour i Falcon 9 patří společnosti SpaceX podnikatele Elona Muska. Loď se poprvé na oběžnou dráhu podívala loni v květnu s testovací dvoučlennou posádkou, nosná raketa k ISS vynesla čtyři astronauty loni v listopadu.

Astronauti pod vedením Kimbrougha na ISS stráví šest měsíců. Na oběžné dráze nahradí čtyři kolegy, kteří se mají na Zemi vrátit příští středu.