Evropská komise schválila koupi dalších až 300 milionů dávek vakcíny Moderna

Evropská komise schválila kontrakt s farmaceutickou společností Moderna o nákupu dalších až 300 milionů dávek její vakcíny proti covidu-19. Smlouva umožňuje nákup 150 milionů dávek v letošním roce a otevírá možnost dokoupit dalších 150 milionů v roce 2022.

„Dnes zajišťujeme 300 milionů dodatečných dávek covidové vakcíny vyráběné Modernou, kterou už se v Evropské unii očkuje,“ cituje tiskové prohlášení předsedkyni komise Ursulu von der Leyenovou.

Komisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidesová vývoj označila za další krok k vytyčenému cíli, kterým je poskytnutí „rychlého přístupu“ k bezpečným a účinným vakcínám pro všechny obyvatele EU.

EK se už dohodla na dodávkách 2,6 miliardy dávek celkem šesti různých vakcín, dosud ale bylo podle prohlášení von der Leyenové do členských zemí doručeno jen třiatřicet milionů dávek. Evropské úřady zatím schválily použití tří očkovacích látek proti covidu-19, kromě té od Moderny jsou to ještě vakcíny Pfizeru/BioNTech a firmy AstraZeneca.

V úterý o podmínečné schválení své vakcíny požádala Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA) americká farmaceutická společnost Johnson&Johnson. EK kromě tohoto přípravku počítá ještě s nákupem vakcín od výrobců Curevac a Sanofi-GSK.

Brusel stále neeviduje žádost o schválení od výrobce ruské vakcíny Sputnik V. Členské země EU, které očkování daným preparátem povolí, budou podle ní muset nést zodpovědnost za důsledky.

„Stále přemýšlíme, proč Rusko nabízí, teoreticky, miliony a miliony dávek, zatímco nedělá dostatečné pokroky ve vakcinaci svých vlastních obyvatel,“ pokračovala předsedkyně EK. „Tohle je otázka, která by měla být zodpovězena,“ cituje ji agentura Reuters.