Hokejový šampionát by mohl být opět v Bratislavě, ale bez diváků

Události: Hokejový šampionát by mohl být opět v Bratislavě (zdroj: ČT24)

Už v pondělí by mohlo být jasné, která země převezme organizaci části hokejového mistrovství světa, které se mělo původně konat v Rize a Minsku. Kvůli politické situaci a obavám o bezpečnost ale Mezinárodní hokejová federace turnaj z Běloruska stáhla. Vážným kandidátem je nyní slovenská Bratislava, kde se akce konala i před dvěma lety. Zápasy se nejspíš odehrají bez diváků.

Hokejová federace momentálně hledá náhradníka k Lotyšsku, které se mělo o letošní světový šampionát dělit s Běloruskem. Kvůli politice, bezpečnosti i pandemii covidu-19 se ale v Minsku nakonec hrát nebude. Naopak šance Bratislavy jsou údajně velké. „Je tu skupina lidí, kteří připravovali turnaj v roce 2019, ten tým se dokáže dát velmi rychle dohromady,“ řekl šéfredaktor serveru Sportnet.sk Boris Vanya. 

Do začátku mistrovství světa v hokeji zbývají necelé čtyři měsíce. Právě z tohoto pohledu má Bratislava velkou výhodu, jelikož už má hotovou infrastrukturu. Aréna ve slovenském hlavním městě má vedle hrací plochy také dvě tréninkové.

Výhodou bratislavského stadionu je podle zpravodaje ČT na Slovensku Petra Obrovského i propojení s hotelem. Mohla by tak vzniknout jakási bublina naočkovaných nebo otestovaných. V blízkosti hokejové haly se navíc nacházejí i další hotely, riziko nákazy při přesunech by tak bylo údajně minimální. 

Fanoušci by mohli turnaj sledovat jenom v televizi

Kdyby v Bratislavě hrála skupina A, zamířili by tam i Češi, ale ne fanoušci. Z důvodu opatření proti šíření koronaviru by muselo hlediště zůstat prázdné. Ovšem i absence fanoušků by pro organizátory byla jakousi výhodou. „Organizátor nemusí řešit ticketing, bezpečnost na stadionu, fanzóny a podobně. Na druhé straně se hokej hraje pro diváky, takže klíčová složka bude tento rok chybět,“ řekl mluvčí Slovenského svazu ledního hokeje Peter Jánošík. 

O spolupořádání šampionátu má kromě Slovenska zájem také Dánsko. Naopak Lotyši chtějí celou akci pořádat sami, k tomu jim ale chybí druhá aréna, museli by tak postavit jednu provizorní.