Popírání volební reality vyjde republikány draho. Velké firmy a banky ruší financování

Některé velké banky a firmy v reakci na napadení Kapitolu pozastavují či přehodnocují posílání příspěvků politickým subjektům, informuje deník The New York Times (NYT). Jiné společnosti už v této souvislosti cílí přímo na zákonodárce, kteří se postavili proti potvrzení výsledku prezidentské volby, nebo ukončují spolupráci s kampaní Donalda Trumpa.

Například globální finanční skupina American Express (Amex) přerušuje platby na podporu republikánských kongresmanů odmítajících potvrdit vítězství Joea Bidena. Výkonný ředitel Amexu Stephen Squeri uvedl, že pokusy některých zákonodárců „podkopat výsledek prezidentské volby a narušit poklidné předání moci“ nejsou v souladu s hodnotami firmy a že její politický akční výbor takové politiky přestane podporovat.

Americký poskytovatel platebních služeb Stripe zase nebude zpracovávat platby pro Trumpovu kampaň. Internetový obchodník Shopify zablokoval na své platformě dva prodejce spojené s odcházejícím šéfem Bílého domu.

Od prezidenta se odklání i největší německá bankovní společnost Deutsche Bank, která je jeho hlavním úvěrovým partnerem, píše s odkazem na své zdroje NYT. Zprávy zatím nekomentovala ani jedna ze stran. The Trump Organisation, kterou nyní řídí jeho dva synové, dluží Deutsche Bank asi 340 milionů dolarů (asi 7,3 miliardy korun) splatných v příštích dvou letech, za něž se Trump osobně zaručil.

Spolupráci rovněž ukončila banka Signature Bank, která Trumpovi pomáhala financovat například jeho golfový klub na Floridě, a v jejímž představenstvu chvíli zasedala prezidentova dcera Ivanka. Vedení instituce vyzvalo politika k rezignaci a oznámilo, že uzavře dva jeho účty, na kterých je asi 5,3 milionu dolarů (asi 114 milionů korun).

Marriott, Goldman Sachs, Google, BP…

Přerušení finančních příspěvků některým republikánům v neděli oznámila největší hotelová společnost na světě Marriott International. V pondělí se přidala také korporace Dow Chemical, která prý odpůrce schválení volebního výsledku nebude podporovat po dobu jednoho volebního cyklu. Podobný postup pak oznámily i telekomunikační společnosti AT&T, jež patří k největším politickým sponzorům v zemi, a Verizon Communications nebo zprostředkovatel ubytování Airbnb.

Kroky avizovalo i několik velkých bank jako Goldman Sachs a JPMorgan Chase, které podle NYT pozastavují veškeré politické příspěvky. „Chceme, abyste mohli mít jistotu, že nebudeme podporovat kandidáty, kteří nerespektují vládu práva,“ uvedla společnost Citigroup.

Zastavit veškeré příspěvky na kampaně se rozhodly i technologické společnosti Microsoft a Google. „Zmrazili jsme všechny (…) politické příspěvky a po hluboce znepokojivých událostech z minulého týdne přezkoumáme a přehodnotíme jejich fungování,“ uvedl mluvčí Googlu. Ropná společnost BP zastavila politický sponzoring na půl roku, během nějž chce přehodnotit uplatňovaná kritéria.

Útok na Kapitol

Vlna stahování podpory pramení z událostí minulé středy, kdy stovky Trumpových podporovatelů vtrhly na půdu amerického Kongresu, který musel přerušit projednávání výsledků prezidentských voleb. Prezident v jedné ze svých reakcí vyjadřoval účastníkům nepokojů sympatie a jejich počínání odsoudil až dlouho po vniknutí do budovy.

Po jejím vyklizení Kongres formálně potvrzoval výsledek prezidentské volby. Proti uznání se postavila hrstka republikánských senátorů a přes sto třicet jejich stranických kolegů ze Sněmovny reprezentantů, tedy jasná většina republikánských zákonodárců.