Brexit změní ceny roamingu i doklady nutné pro cestování. Nová pravidla postihnou i Čechy

Události: Brexit přinesl nová pravidla (zdroj: ČT24)

S odchodem Spojeného království z Evropské unie lze očekávat několik změn, jako je zdražení roamingu, vyšší ceny zásilek nebo konec cestování na občanský průkaz do i z ostrovního státu. Kvůli obchodním a úředním bariérám rovněž firmám vzniknou náklady navíc, a ty mohou dopadnout i na koncové zákazníky. K pracovním a studijním pobytům delším než půl roku bude potřeba vízum. Nové změny, které brexit přinesl, zasáhnou kromě obyvatel Velké Británie i občany Evropské unie, včetně Čechů.

Cestovat do Spojeného království je teď možné jen z nutných důvodů a letecké společnosti cestující informují pouze o omezeních spojených s covidem-19. Žádné pokyny kvůli brexitu zatím při odbavení neřeší.

„Propustnost hranic je za normálních podmínek stejná jako u EU a jiných destinací, do kterých Češi cestují. Nepředpokládáme, že se to v budoucnosti změní. Covid-19 je mnohem horší problém než brexit,“ uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Pro krátkodobý pobyt v ostrovním státě je však od pátku potřeba komerční cestovní pojistka, evropský průkaz od zdravotní pojišťovny už totiž ve Spojeném království neplatí.

Do konce září bude možné cestovat do Spojeného království s občanským průkazem, poté už pouze s pasem. České ministerstvo zahraničí ale doporučuje cestovat do země s pasem už od ledna. Podle dřívějších informací ministerstva nebudou turistické cesty, krátké studijní kurzy či obchodní cesty do šesti měsíců podmíněné vízem, k dlouhodobým pracovním cestám nad půl roku ale už víza potřeba budou.

Británie také vypadává ze společné roamingové zóny. Volání i posílání SMS zpráv mohou operátoři zdražit, stejně jako používání mobilního internetu. České tarify prozatím zůstávají stejné.

Britské univerzity nebudou v programu Erasmus

Studenty mířící na školy ve Spojeném království na déle než šest měsíců čekají náklady navíc. „Budou si muset vybavit vízum nejméně šest měsíců před odjezdem. Student to může vyřídit on-line. Ale je to také zpoplatněno poměrně vysokou částkou, která činí přibližně 10 tisíc korun,“ konstatuje ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). 

Britské univerzity také už nebudou v nabídce programu Erasmus. Pro pracující v Británii může rovněž nastat problém s uznáváním vzdělání a kvalifikace dosažené v Česku.

I když se nevrátí cla, čekají nové komplikace i české firmy. Některé z nich totiž budou muset své zboží pro britský trh upravit podle tamních norem.

„Bude docházet ke kontrolám zboží. Budou vyžadovány po evropských výrobcích zcela nové a odlišné certifikace a homologace. A to se samozřejmě u některých výrobků a služeb může promítnout do ceny,“ řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.