Británii podle Johnsona čeká nový začátek. „Je třeba se této chvíle chopit,“ vyzval

Noc na pátek, během níž vstoupí v platnost nové uspořádání vztahů s Evropskou unií, je pro Velkou Británii novým začátkem, země má nyní svůj osud pevně ve svých rukách. Takto se vyjádřil britský premiér Boris Johnson poté, co dohodu o novém partnerství s EU podpořila i horní komora britského parlamentu. Británie se přestane řídit unijním právem čtyři a půl roku po referendu, v němž zvítězili zastánci brexitu.

„Osud této skvělé země teď spočívá pevně v našich rukách. (…) Jedenáctá hodina 31. prosince (půlnoc SEČ) přinese nový začátek v dějinách naší země a nový vztah s EU jakožto naším největším spojencem. Ta chvíle je konečně tady a teď je potřeba se jí chopit,“ uvedl Johnson.

V krátkém komuniké poděkoval zákonodárcům, že schválili zákon umožňující zavedení nové dohody s EU do praxe. V Dolní sněmovně pro něj ve středu odpoledne hlasovalo 521 ze 650 členů, pozdě večer pak dohodě dojednané na poslední chvíli dala zelenou i Sněmovna lordů. Krátce na to předseda Dolní sněmovny Lindsay Hoyle oznámil, že zákonu udělila souhlas královna, čímž ukončila legislativní proces.

Británie v noci na pátek opustí jednotný unijní trh, dohoda uzavřená na Štědrý den ale zachovává obchod země s evropským blokem bez cel a kvót. Podle agentury Reuters je nicméně nadcházející odklon Spojeného království od EU výrazně radikálnější, než jak si mnozí po referendu z roku 2016 představovali.

Premiér Johnson uvedl, že poslední momenty přechodného období brexitu hodlá strávit ve svém sídle v Downing Street se svojí rodinou.