EU a Velká Británie se dohodly na podobě budoucích vztahů

Evropská unie a Británie se ve čtvrtek dohodly na podobě budoucích vztahů po konci přechodného období po brexitu. Pokud bude mít například některá ze stran pocit, že je znevýhodňována, podle dohody může podat předmět sporu k arbitráži nebo na něho uvalit tarif, aby ochránila své spotřebitele a podnikatele.

Podle šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové je dohoda Evropské unie s Velkou Británií dobrá, spravedlivá, vyvážená a vyplatilo se za ni bojovat. Řekla, že EU může nyní nechat brexit za sebou, Británie pro ni bude ale nadále partnerem a spojencem.

„Byla to dlouhá a křivolaká cesta. Dosáhli jsme ale dobré dohody. Je to spravedlivá, je to vyvážená dohoda,“ uvedla von der Leyenová. Dodala, že uzavření dohody o budoucích vztazích bylo správné a zodpovědné z obou stran.

Dohoda, kterou se podařilo dojednat, podle šéfky Evropské komise nechrání jen zájmy EU, ale i zájmy Británie. „Bude solidním základem pro nový začátek s dlouholetým přítelem,“ dodala. 

Evropská unie podle von der Leyenové ukázala v jednáních jednotu a sílu. „Můžeme konečně nechat brexit za sebou a Evropa se může dál posouvat kupředu,“ zdůraznila. Zároveň uvedla, že dohoda obsahuje zásadní opatření pro případ, že se jí některá ze stran nebude řídit.

Barnier: Dnešek je den úlevy

Hlavní vyjednávač Evropské unie Michel Barnier označil dnešek za den úlevy, který je ale poskvrněn i smutkem nad odchodem Británie z EU. Nyní se podle něj musí k dohodě vyjádřit jednotlivé členské země a také Evropský parlament.

„Vše, co bylo Britům slíbeno během referenda v roce 2016 a v loňských parlamentních volbách, je touto dohodou splněno,“ uvedl úřad britského premiéra Borise Johnsona. „Převzali jsme zpět kontrolu nad svými penězi, hranicemi, zákony, obchodem a vodami, ve kterých lovíme ryby,“ dodal. 

Michel Barnier
Zdroj: Francois Lenoir/Reuters

Johnson: Dohoda s EU je dobrá pro celou Evropu

Johnson na čtvrteční tiskové konferenci uvedl, že dohoda v Británii ochrání pracovní místa a že země má opět pod kontrolou svůj osud, své zákony i své vody. Premiér rovněž ocenil práci vyjednávačů obou stran. Dohoda podle něj také přináší jistotu podnikatelům v celé zemi.

Na Twitteru už před tiskovou konferencí Johnson zveřejnil fotografii, na níž má ruce zdvižené nad hlavou a zvednuté palce ve vítězném gestu. „Soudní dvůr EU pro nás už nebude hrát roli. Znamená to, že od 1. ledna 2021 budeme mít plnou politickou a ekonomickou nezávislost,“ řekl Johnson.

Poprvé od roku 1973 bude mít Británie také plnou kontrolu nad svými vodami, dodal premiér s odkazem na rok, kdy Británie vstoupila do Evropských společenství, předchůdce dnešní Evropské unie.

Británie bude nyní dynamická a prosperující země, což pro EU není špatné, řekl Johnson. Z hospodářské soutěže budou profitovat obě strany a EU bude spojenec i přítel Británie, podotkl. Také uvedl, že na něj mnozí tlačili, aby dohodl prodloužení přechodného období. On to ale údajně odmítl, protože už chtěl ukončit nejistotu.

„Žádná dohoda nevyrovná to, co nám brexit vzal. Je čas na referendum o naší vlastní nezávislosti, jako evropského národa,“ napsala ve čtvrtek skotská premiérka Nicola Sturgeonová na Twitteru. „Je třeba si uvědomit, že brexit se odehrál proti vůli Skotska,“ připomněla výsledky referenda o vystoupení Británie z EU z roku 2016. Voliči ve Skotsku v něm byli výrazně proti a 62 procent z nich podpořilo setrvání Spojeného království v Unii.

Británie zůstane důležitým partnerem, řekla Merkelová

Za historickou označila dohodu německá kancléřka Angela Merkelová. „Touto dohodou vytváříme základy pro novou kapitolu v našich vztazích,“ uvedla Merkelová. „Británie bude i mimo Evropskou unii nadále důležitým partnerem Německa a Evropské unie,“ dodala.

Kancléřka slíbila, že Německo urychleně dohodu prostuduje. Vláda by o ní mohla jednat už v pondělí 28. prosince. „Věřím, že máme před sebou dobrý výsledek,“ dodala. Úlevu nad výsledkem jednání vyjádřil i německý ministr zahraničí Heiko Maas: „Byl to vyjednávací maraton, ale ve světovém rekordu a s dlouhým závěrečným sprintem.“

Podle něj se dlouhé vyjednávání vyplatilo. Německo, které nyní předsedá Radě EU, udělá podle Maase vše pro to, aby mohla dohoda začít provizorně platit už 1. ledna 2021. Irský premiér Micheál Martin uvedl, že dohoda EU s Británií chrání irské zájmy. Je podle něj „dobrým kompromisem a vyváženým výsledkem“.

obrázek
Zdroj: ČT24

Za dobrou zprávu označil výsledek jednání také italský premiér Giuseppe Conte. Británie podle něj zůstane klíčovým partnerem a spojencem EU a stejně tak Itálie. Španělský premiér Pedro Sánchez dohodu rovněž přivítal. „Španělsko a Spojené království budou pokračovat v dialogu, aby dosáhly dohody o Gibraltaru,“ dodal.

Podle belgického premiéra Alexandera De Crooa je vyjednaná dohoda základem pro silné partnerství EU a Spojeného království a poskytuje klíčové záruky pro „spravedlivou soutěž pro naše firmy“. Nizozemský premiér Mark Rutte označil uzavření dohody za „skvělou zprávu“. 

Británie na konci letošního ledna opustila EU a do 31. prosince je v takzvaném přechodném období, během něhož se vztahy EU a Londýna ještě řídí unijním právem. Jaké budou jejich vztahy od Nového roku, záleží právě na nynější dohodě. Tu v poslední době blokovaly kromě rybolovných práv i neshody kolem pravidel hospodářské soutěže.

Britský parlament a EU budou mít konečné slovo

Dohodu musí schválit také britský parlament a EU. Média tento týden psala, že strany by se mohly dohodnout na „provizorní aplikaci“ dohody od 1. ledna a až pak by dohodu mohl ratifikovat Evropský parlament.

Pokud by se Londýn s Bruselem na podobě budoucích vztahů a pravidlech vzájemného obchodu nakonec neshodly, musel by se od 1. ledna 2021 pohyb zboží a služeb přes Lamanšský průliv řídit pravidly Světové obchodní organizace (WTO), se všemi cly a komplikacemi, které to přináší.

Jak by to z počátku mohlo vypadat, ukázal tento týden, kdy Francie kvůli nové variantě viru SARS-CoV-2 uzavřela hranici s Británií. Především na anglické straně Lamanšského průlivu se pak tvořily kolony tisíců kamionů.