Francouzští rybáři vyhlíží pobrexitovou dohodu. Jednání mezi Británií a EU zatím průlom nepřinesla

Rozhodující závěrečná fáze jednání mezi Evropskou unií a Velkou Británií o budoucích vztazích zatím nedospěla k žádnému posunu. Na dalším pokračování rozhovorů se shodli předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a britský premiér Boris Johnson. Ve společném prohlášení uvedli, že obě strany stále nepřekonaly zásadní rozdíly ve třech sporných bodech pobrexitové dohody, kterými jsou pravidla hospodářské soutěže, dohled nad řešením sporů a rybolov. Na možný tvrdý brexit se tak připravuje nejen Británie, ale například i francouzské Calais, zejména tamní rybáři.

Téma rybolovu je podle zpravodaje ČT v Paříži Jana Šmída velmi důležité také pro samotné Calais. „Je to klíčové téma pro francouzské rybáře. Možná ani ne tak úplně v Calais, ale v (nedalekém) Boulogne-sur-Mer, což je rybářské hlavní město této části,“ řekl zpravodaj.

Důvodů, proč je jedno z pobrexitových témat pro tuto oblast Francie tak důležité, je více. Rybáři se údajně potýkají se dvěma hlavními problémy – úbytkem ryb a koronavirem.

„Nemohli prodávat ryby do restaurací, trhy byly zavřené. Jsou ve velké krizi, a pokud by přišel tvrdý brexit, bylo by to pro ně velmi složité především z toho důvodu, že 80 procent ryb, které vyloví, jsou v britských vodách,“ upozornil Šmíd. 

Tvrdý brexit by mnohé změnil i pro samotné město Calais. „Bude výrazně ovlivněno úbytkem britských turistů, nejvíce budou postiženi majitelé restaurací, ale ne jenom oni, protože Britové tvoří velkou část návštěvníků města. Dokonce se mluví o tom, že město je z poloviny britské,“ řekl zpravodaj s tím, že město bude postiženo, i když se EU a Británie dohodnou. 

Desítky kilometrů dlouhé kolony kamionů

Podle Šmída budou velkým problémem i kolony kamionů před eurotunelem, které by mohly podle odhadů dosahovat délky až čtyřicet kilometrů. Stačit zřejmě nebude ani spousta nově vybudovaných parkovišť a odstavných ploch. „Je to vidět teď, zejména ve středu a ve čtvrtek, kdy se hodně jezdí, kdy se Britové snažili předzásobit, tak řidiči parkovali na straně dálnice a policie to tolerovala,“ uvedl. 

Rybáři ve Francii nyní tlačí na vládu, aby v žádném případě neustupovala a chránila jejich zájmy. Prezident Emmanuel Macron už podle Šmída naznačil, že pokud dohoda nebude pro Francii příznivá, tak na ni země nepřistoupí. V podobném smyslu se pak vyjádřilo i Německo.

„Každý se snaží získat co nejvíce, ze strany francouzských rybářů je ten tlak naprosto pochopitelný. Nechtějí přistoupit na žádné kompromisy protože vztah, který je v současnosti, jim vyhovuje naprosto nejvíce. Mají přístup do britských vod a pokud by ho ztratili, tak by pro ně byla situace úplně jiná,“ konstatoval zpravodaj.

Hlavní témata v Calais: brexit, rybolov a koronavirus

Calais podle Šmída vypadá jako mrtvé město už nyní, není to však kvůli brexitu, ale kvůli pandemii koronaviru. „Nejsou otevřené žádné restaurace a dokonce nejsou otevřená ani výdejová okénka. Abych pravdu řekl, tak v tuto chvíli se více mluví o důsledcích koronavirové krize než o brexitu samotném.“ 

Zpravodaj také upozornil na to, že není vyloučeno, že vláda tento týden rozhodne o zrušení druhého kola rozvolňování opatření. Situace to zatím údajně nedovoluje. Prezident Macron už dříve řekl, že aby mohlo dojít na další rozvolňování, musel by být denní přírůstek nově nakažených nižší než pět tisíc, v současné době je to však dvojnásobek.