Časopis Time poprvé zvolil dítě roku. Patnáctiletá vynálezkyně přišla s aplikací na detekci olova ve vodě

Horizont ČT24: Časopis Time jmenoval mladou vědkyni dítětem roku (zdroj: ČT24)

Prestižní časopis Time zvolil prvním dítětem roku patnáctiletou Američanku Gitanjali Raovou. List, který každoročně vybírá osobnost roku, se tak letos historicky poprvé letos zaměřil i na ty nejmenší. Mladou vědkyni umístil na titulní stranu za nemalé množství jejích vynálezů. Jedním z nich je například aplikace na detekci olova ve vodě.

Pozornost na sebe Raová upoutala už před třemi roky, kdy jako dvanáctiletá vyhrála národní soutěž začínajících vědců. Aplikací na detekci olova ve vodě reagovala na skutečnou krizi, v roce 2016 totiž severoamerický stát Michigan kvůli závadné vodě vyhlásil stav nouze.

Tehdy lidem ve městě Flint několik měsíců tekla z kohoutku zakalená a zapáchající voda. Zjistilo se, že je kontaminovaná. „Olovo je hlavně škodlivé pro malé děti v mém věku. Může jim způsobit poruchu růstu a třeba i poškodit mozek. To já nechci zažít,“ uvedla mladá vědkyně.

Rodačka z amerického Colorada přišla s řešením po necelých dvou letech. Zatímco čekání na výsledky z laboratoře mohlo zabrat několik dní a stálo peníze, její technická novinka Thetis odhalila olovo během několika vteřin. To vše za pomocí molekul uhlíku a mobilní aplikace, jež Raová pojmenovala po dceři řeckého boha Nérea.

„Je to připojené k hlavnímu zařízení ve vodě, kterou chcete testovat. Pak už jen spustíte aplikaci na vašem mobilu a zkontrolujete stav. Je to velmi jednoduché. Postup zabere okolo 10 až 15 vteřin,“ popisuje Raová.

Vědkyně vymyslela technologii na detekci kyberšikany

Dalším jejím technologickým vynálezem byla aplikace, jež k rozpoznání kyberšikany používá umělou inteligenci. „Máš jednoznačně geniální mozek. Ale jsi také velmi velkorysá,“ vzkázala mladé vynálezkyni herečka a filantropka Angelina Jolie.

Objevy nových řešení Raové někdy zaberou měsíce nebo roky. Podle ní ale není rozhodující čas, ale psychická pohoda, inspirace nebo volnost a podpora okolí. „Jsem přesvědčena, že bude moct vše dostat na trh, když jí budeme dál pomáhat,“ tvrdí učitelka Simi Basuová.

Časopis Time sice vyhlásil dítě roku poprvé, Raová však není první mladou tváří, která se objevila na jeho titulní straně. Loni na ni umístil klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou, jež se ve svých šestnácti letech stala nejmladší osobností roku.

Greta Thunbergová
Zdroj: Dylan Martinez/Reuters