Hurikán Jóta zesílil na pátý stupeň, míří ke Střední Americe

Hurikán Jóta, který má v pondělí večer místního času dorazit nad pobřeží Hondurasu a Nikaraguy, zesílil na pátý, tedy nejvyšší stupeň. Doprovází ho setrvalý vítr o rychlosti 260 kilometrů za hodinu, informovala agentura AP s odvoláním na americké Národní středisko pro hurikány (NHC).

Střed bouře se nachází zhruba 160 kilometrů jihovýchodně od pobřežního města Puerto Cabezas na severu Nikaraguy a pohybuje se západně rychlostí 15 kilometrů za hodinu, uvedlo NHC.

„Podél částí severovýchodního pobřeží Nikaraguy se očekává životu nebezpečné vzedmutí hladiny moře. Ve Střední Americe se také očekávají život ohrožující bleskové záplavy,“ vydalo NHC na Twitteru varování společně s oznámením o zesílení bouře.

Jóta je druhým hurikánem, který Střední Ameriku postihne během dvou týdnů. Oblast se ještě nevzpamatovala z následků hurikánu Eta, který zpustošil značné území v regionu a vyžádal si nejméně 150 obětí.

Honduras a Nikaragua, odkud už léta utíkají před chudobou a kriminalitou tisíce lidí do Mexika ve snaze dostat se do USA, se na další hurikán připravují evakuacemi obyvatel z níže položených pobřežních oblastí.

Nikaragujské pobřeží už v noci zasáhly lijáky a silný vítr. Úřady Hondurasu a Nikaraguy se obávají nových záplav a sesuvů půdy umocněných tím, že půda je ještě plná vody kvůli lijákům z předchozího hurikánu.

Přes Honduras a Nikaraguu by se měl hurikán Jóta posouvat na západ do Salvadoru, lijáky a deště kvůli němu očekávají i v Kostarice a Panamě, které ale živel přímo zasáhnout nemá.

Jóta je 30. tropickou bouří nad Atlantikem v sezoně

Letošní sezona hurikánů nad Atlantikem je výjimečně rušná – nad oceánem se vytvořilo tolik cyklon, že meteorologům došla předem připravená jména, takže se museli uchýlit k pojmenovávání podle řecké abecedy. Jóta je již 30. tropickou bouří této sezony nad Atlantikem, která by měla trvat do konce tohoto měsíce, uvedla AP.

Letos je to poprvé v zaznamenané historii, kdy se nad Atlantským oceánem v listopadu utvořily dvě silné bouře doprovázené větrem o rychlosti přesahující 177 kilometrů za hodinu, uvádí odborník na hurikány Phil Klotzbach z Coloradské státní univerzity.

Hurikán Jóta také ve chvíli, kdy vichr v něm dosáhl rychlosti přes 250 kilometrů za hodiny, vyrovnal předchozí rekord bouře Lenny z roku 1999. Ta byla dosud nejsilnějším hurikánem zaznamenaným takto pozdě v kalendářním roce.