Ve Francii začal soud kvůli atentátu v rychlovlaku Thalys. Útočníkovi hrozí doživotí

Za přísných bezpečnostních opatření začal v Paříži proces s Ajjúbem Chazzaním, který se v roce 2015 pokusil spáchat atentát v rychlovlaku Thalys. Krveprolití tehdy zabránili tři Američané. Proces by měl trvat do 17. prosince, informovala agentura AFP.

Nyní 31letý Maročan Chazzaní se pokusil 21. srpna 2015 zaútočit střelnou zbraní v mezinárodním vlaku Thalys na lince z Amsterdamu přes Brusel do Paříže. Zranil tři lidi, větší tragédii tehdy zabránili tři Američané, kteří atentátníka přemohli. Dva z nich byli vojáci na dovolené.

Chazzaní čelí obžalobě z pokusu o vraždu s teroristickým motivem, z teroristického spolčení a z dalších trestných činů. Pokud jej soud shledá vinným, hrozí mu až doživotní vězení.

Podle agentury Reuters se Maročan při výsleších k plánování útoku přiznal, uvedl ale, že nechtěl útočit na civilisty, ale na americké vojáky. Podle vyšetřovatelů ovšem nemohl o přítomnosti vojáků ve vlaku vědět. Chazzaní také tvrdil, že se na poslední chvíli rozhodl útok nespáchat, konfrontaci s cestujícími ale už nedokázal zabránit.

Atentátník je deradikalizovaný, tvrdí jeho obhájkyně

Chazzaního obhájkyně Sarah Maugerová-Poliaková v pondělí řekla, že její klient „mimořádně vyspěl, je naprosto deradikalizovaný a vyjádřil zcela upřímnou lítost“. Nyní podle ní většinu svého času věnuje studiu francouzštiny a přírodních věd.

V době, kdy se podařilo zmařit útok v rychlovlaku Thalys, byla Francie stále v šoku z teroristických útoků na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a na pařížský obchod s košer potravinami z ledna 2015, které si vyžádaly celkem 17 obětí. V listopadu 2015 zabili teroristé v Paříži a na předměstí Saint-Denis 130 lidí.

Za hlavního strůjce zmařeného útoku v rychlovlaku Thalys i pozdějších útoků u stadionu Stade de France, ve východní části Paříže a v klubu Bataclan je považován tentýž muž, Abdelhamin Abaaoud, který zemřel při policejní operaci 18. listopadu 2015. Ze Sýrie do Evropy Abaaoud přicestoval spolu s Chazzaním.

obrázek
Zdroj: ČT24

Clint Eastwood byl předvolán jako svědek

Americký herec a režisér Clint Eastwood natočil v roce 2018 podle událostí v rychlovlaku Thalys film s názvem Paříž 15:17. Hlavní role v něm hrají Američané Anthony Sadler, Alek Skarlatos a Spencer Stone, tedy ti muži, kteří Chazzaního zpacifikovali. Krátce po útoku jim a Britovi Chrisi Normanovi, který se na zásahu proti Maročanovi také podílel, udělil tehdejší francouzský prezident François Hollande Řád čestné legie.

Kromě Chazzaního jsou obžalováni z podílu na přípravě atentátu další tři lidé. Například čtyřiadvacetiletý Alžířan, kterého zadrželi v červenci 2016 v Německu, se měl přímo účastnit útoku v rychlovlaku, týden před činem si to ale rozmyslel.

Sadler, Skarlatos i Stone budou u soudu svědčit. Kvůli pandemii není jasné, zda budou přímo v Paříži, nebo se připojí pomocí videokonference. Podle agentury AFP byl jako svědek předvolán i Clint Eastwood.