Maročan střílel ve francouzském vlaku: tři zranění

Tři zraněné si vyžádala střelba v rychlovlaku Thalys jedoucím z Amsterdamu do Paříže. Dva zranění jsou ve vážném stavu. Útočníka, jímž byl 26letý Maročan, následně zneškodnili dva spolucestující Američané.

Policie pachatele zadržela v železniční stanici v severofrancouzském Arrasu. Úřady zatím neupřesnily motiv muže, který byl kromě automatické pušky vyzbrojený také nožem. Případ vyšetřuje protiteroristická složka policie, podle níž byl útočník v hledáčku francouzských tajných služeb.

Francouzská železniční společnost SNCF informovala, že vlak v jízdě už nepokračoval a byl evakuován. Kvůli zraněným musela na místě zasahovat záchranná služba. 

Ministr vnitra Bernard Cazeneuve na tiskové konferenci prohlásil, že američtí cestující byli velmi odvážní a bez jejich zásahu mohla být z události velmi vážná tragédie. Vyzval však k obezřetnosti při hodnocení povahy útoku předtím, než bude celá událost prošetřena. „Podezřelý, který střílel ve vlaku z Amsterdamu do Paříže, byl zatčen a vzat do vazby v Arras. Dva cestující byli vážně zraněni a jsou v nemocnici. Na zatčení útočníka se podíleli dva američtí pasažéři, za což jim děkuji,“ zdůraznil.

Policie odváží jednu z obětí střelby v rychlovlaku Thalys
Zdroj: Antoine de Silva/Reuters

Ministr upřesnil, že při útoku byli dva lidé zraněni těžce a jeden lehce. Jedním z těžce zraněných je Američan, který útočníka zneškodnil. Dalšími zraněnými jsou Brit a francouzský herec Jean-Hugues Anglade, o jejich zdravotním stavu však nic bližšího neřekl. Francouzský list La Voix du Nord napsal, že Američané, kteří zneškodnili útočníka, byli příslušníky námořní pěchoty, ministr to však nepotvrdil.

Podle prohlášení úřadu francouzského prezidenta Francoise Hollanda k útoku došlo, když vlak projížděl přes Belgii. Hollande uvedl, že mluvil s belgickým premiérem Charlesem Michelem a obě vlády spolupracují při vyšetřování. Michel na svém účtu na Twitteru označil útok za teroristický a vyjádřil soustrast.

Od lednových atentátů v Paříži jsou po celé zemi v pohotovosti tisíce policistů, četníků a vojáků. Od roku 2012 bylo za kontakty s džihádistickým podsvětím v zemi odsouzeno 300 lidí. Podle ministra vnitra vědí bezpečnostní síly o nejméně 1850 lidech, kteří „normálně" žijí ve Francii a jsou napojeni na sítě džihádistů. Na 500 z nich nyní bojuje po boku Islámského státu v Sýrii a Iráku.

Vydáno pod