V Polsku zavřely některé obchody, galerie i muzea. Premiér hovoří o hrozbě národní karantény

Události: Nová opatření proti koronaviru v Polsku (zdroj: ČT24)

V Polsku začala platit nová opatření proti nákaze koronaviru. Pokud nezaberou, tamní vláda zavede národní karanténu. Na vzdálenou výuku nově přecházejí první tři ročníky základních škol, které se dosud učily klasicky. Zavřela se také většina obchodů v nákupních centrech a muzea, galerie, kina či divadla. Denní počet nově nakažených v Polsku se v pátek přiblížil 28 tisícům. Obětí přibývá až čtyři sta denně.

Zatímco většina lůžek v provizorní nemocnici na varšavském národním stadionu zatím zůstává prázdná, jinde ve městě místa docházejí. Na příjem nového pacienta se přitom může čekat i několik hodin.

„Nemocnice ho mohou chtít přijmout, ale nemají s tím pacientem co udělat dál. Nemají ho kam uložit,“ uvedl záchranář Marcin Serwach. V polském zdravotnictví kromě volných míst chybí také lékaři a sestry. I kvůli tomu, že část z nich míří do dalších dočasných nemocnic, které se staví po celé zemi.

Polská vláda přiznává, že situace v zemi je kritická, pomoc nabízenou z Německa ale zatím odmítla. Podle jejích statistik je dost lůžek i plicních ventilátorů. Politici každý den opakují, že nepříznivý trend se dá zvrátit pouze, když všichni omezí kontakty.

Premiér z nárůstu nakažených obvinil protestující

„Před námi je poslední krok, který – bude-li potřebný – podnikneme za sedm až 14 dní. Národní karanténa. Ale možná se tomu vyhneme,“ řekl polský premiér Mateusz Morawiecki.

Předseda vlády obvinil demonstranty proti zpřísnění pravidel potratů z toho, že počty nakažených rostou i kvůli nim. Opozice však protesty, které jsou kvůli pandemii zakázané, podporuje. Podle ní vláda ve zvládání covidu-19 selhala. „Vyjít do ulic je ústavní právo, když vláda neposlouchá občany. Je to ústavní právo protestovat proti nelidským zákonům,“ řekl šéf opoziční Občanské platformy Borys Budka.

Protesty v týdnu sice ztratily na síle, stále ale nekončí. Na pondělí aktivistky za práva žen plánují další demonstrace. Zvou na ně všechny, kteří jsou s vládou nespokojení, a to třeba i kvůli tomu, jak se vyrovnává s pandemií.