Desítky tisíc lidí ve Varšavě opět demonstrovaly kvůli protipotratovému zákonu. Duda navrhne jeho mírnější podobu

Události: Demonstrace kvůli protipotratovému zákonu (zdroj: ČT24)

Navzdory koronavirovým restrikcím se tisíce lidí z celého Polska zapojily ve Varšavě do protestního pochodu proti faktickému zákazu potratů. V reakci na několik dní trvající protesty se prezident Andrzej Duda rozhodl předložit parlamentu mírnější znění nového protipotratového zákona. Na interrupci by podle něj měly mít právo ženy, jejichž nenarozené dítě má závažné vývojové vady. Svou snahou o mírnější postup se tak Duda odchyluje od stanoviska konzervativně katolického vedení země.

Prezident chce prosadit, aby ženy mohly podstoupit potrat v případě, kdy lékařská vyšetření ukážou tak závažné poškození plodu, že se dítě narodí mrtvé nebo zemře krátce po porodu. „Doufám, že v této věci nastane politický konsensus,“ uvedl Duda.

„Pořadatelky protestů ale takové řešení odmítají a stupňují své požadavky. Vedle úplné liberalizace potratové politiky chtějí demisi vlády Práva a spravedlnosti a také rozpuštění ústavního soudu, který považují za zpolitizovaný,“ uvedl zpravodaj ČT v Polsku Lukáš Mathé.

Minulý týden ústavní soud, složený převážně ze soudců nominovaných vládnoucí stranou Právo a spravedlnost (PiS), shledal, že přerušení těhotenství z důvodu poškození plodu odporuje ústavě. Na tyto případy podle statistik připadalo 98 procent legálních potratů v minulých letech.

Povoleny zůstávají interrupce v případě ohrožení života či zdraví matky, anebo pokud je těhotenství důsledkem znásilnění či incestu.

Klaksony v centru Varšavy

V Polsku, které má už nyní jedny z nejpřísnějších protipotratových předpisů v Evropě, se po verdiktu ústavních soudců zvedla vlna nevole u části veřejnosti. V zemi se konalo několik velkých demonstrací a jejich vyvrcholením měl být protest, který se sešel v centru Varšavy v pátek večer.

Účastníci akce dorazili před vládní budovy a také před sídlo Práva a spravedlnosti. Podle agentury DPA se demonstranti s transparenty, na kterých byly například nápisy „Moje tělo, moje volba“, vydali do ulic za zvuku klaksonů a z amplionů je provázela slova řečníků, kteří ostře kritizovali vládu.

"Moje tělo není rakev," ujišťuje jedna z účastnic pochodu ve Varšavě
Zdroj: Reuters/Kacper Pempel

„Jsme připraveni bojovat až do konce,“ citovala agentura AFP jednu z organizátorek akce Martu Lempartovou. Pořadatelé mohou čelit i případnému stíhání, protože v Polsku nyní kvůli šířící se koronavirové nákaze platí nařízení, podle kterého se na veřejnosti může setkat maximálně pět osob.

V centru polské metropole se kvůli demonstraci shromáždil velký počet policistů. „Očekáváme, že to bude od rozsudku ten největší protest,“ uvedl policejní mluvčí Sylwester Marczak, podle něhož do města dorazily policejní posily. Menší protestní akce byly svolány také do dalších měst, například do Krakova či Vratislavi.