Tisíce Poláků protestovaly proti dalšímu omezování potratů, policie zatýkala

Policie ve Varšavě zadržela ve čtvrtek patnáct lidí při protestech proti rozhodnutí ústavního soudu ohledně interrupcí. Oznámily to tiskové agentury. Stovky lidí vyšly v noci do ulic demonstrovat proti verdiktu ústavního soudu, podle něhož přerušení těhotenství z důvodu poškození plodu odporuje ústavě. Protesty pokračovaly i v pátek. Tisíce lidí se po celé zemi sešly navzdory omezením vyhlášeným kvůli šíření koronavirové nákazy, napsala agentura Reuters.

Odpůrci rozhodnutí protestovali před sídlem vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), která většinu ústavních soudců nominovala. Kritici verdiktu tvrdí, že soud jednal podle přání této strany. Demonstrovali rovněž před domem předsedy PiS Jaroslawa Kaczynského.

Policie při nočních potyčkách u Kaczynského domu použila proti demonstrujícím slzný plyn i násilí. Tvrdí, že se tak stalo poté, co protestující na policisty házeli kamení. Zpravodajský server Onet.pl v pátek napsal, že demonstraci sledoval a že situace byla jiná, než jak ji popisuje policie.

„Protest byl od začátku agresivní, ale slovně. Pochod varšavskými ulicemi se odehrával v klidu, navzdory ostrým a vulgárním heslům,“ napsal server s tím, že terčem pokřiku byla i sama policie.

Agentura AP podotkla, že demonstranti porušili současný vládní zákaz shromažďování vyhlášený kvůli šíření koronavirové nákazy. V polských městech se dosud mohlo sejít maximálně deset lidí. Policejní mluvčí uvedl, že ve vazbě zůstává 14 lidí, 35 demonstrantů dostalo pokutu za porušení vládního nařízení.

U Kaczyńského domu ve Varšavě se demonstrovalo i v pátek. Obydlí předsedy vládní strany chránily policejní kordony z obou stran ulice a strážci zákona vybízeli demonstranty k rozchodu.

Polský protipotratový zákon patří k nejpřísnějším v Evropě

Podle kritiků povede rozhodnutí ústavních soudců de facto k úplnému zákazu legálních interrupcí v Polsku. Přerušení těhotenství z důvodu poškození plodu až dosud představovalo nejčastější zákonem povolenou výjimku ze zákazu potratů v katolické zemi.

„Netuším, co budu dělat. Každopádně tím končí veškeré naděje, že budu mít dítě,“ řekla Reuters o dopadu nálezu ústavních soudců třicátnice Zaneta, která trpí velice vzácnou genetickou poruchou a v úterý si nechala přerušit těhotenství poté, co vyšetření prokázalo vážné poškození plodu.

Protipotratový zákon dosud umožňoval v Polsku ukončit těhotenství v případě vážného poškození plodu a dále v případě, že těhotenství ohrožuje život či zdraví matky nebo pokud bylo důsledkem znásilnění či incestu.

Pokusům parlamentní cestou zpřísnit polský protipotratový zákon, který už nyní patří k nejpřísnějším v Evropě, zabránily v nedávných letech masové demonstrace žen v ulicích polských měst.