Trump opustil nemocnici a vrátil se do Bílého domu. Podle některých lékařů se chová nezodpovědně

Horizont ČT24: Trump opustil nemocnici a zlehčil koronavirus (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump v pondělí večer opustil vojenskou nemocnici Waltera Reeda nedaleko Washingtonu, kde se tři dny léčil s covidem-19. Z koronavirové infekce se má nadále zotavovat v Bílém domě. Trump oznámil, že hodlá brzy opět pokračovat v kampani před prezidentskými volbami, které se uskuteční už za necelý měsíc. Někteří odborníci Trumpa za návrat do Bílého domu kritizují, údajně se chová nezodpovědně. I nadále by měl být v péči lékařů.

Prezident Trump ohlásil své propuštění z nemocnice předem na Twitteru. „Cítím se opravdu dobře! Nebojte se covidu. Nenechte jej ovládnout vaše životy,“ napsal.

Trump vyšel z budovy nemocnice s rouškou na obličeji a nastoupil do SUV, které ho převezlo k vrtulníku. „Moc vám děkuji,“ odpověděl novinářům, aniž by odpověděl na zvolanou otázku, kolik lidí je v Bílém domě nakaženo. Vrtulník následně hlavu státu přepravil k Bílému domu.

„Prezident Trump nedbal příliš na bezpečnost, vystoupal po schodech na jižní straně Bílého domu, postavil se na balkon a hned si sundal roušku. Salutoval vrtulníku a potom zašel dovnitř Bílého domu,“ popsal Trumpův návrat do Bílého domu zpravodaj ČT ve Washingtonu David Miřejovský. 

Lékař: Trump je stále přenašečem nákazy

Prezident oznámil minulý pátek, že má covid-19. Postupně se ukázalo, že se během minulého týdne nakazila také více než desítka lidí, se kterými během minulého týdne přišel do styku. Další tři nákazy v Bílém domě byly podle Miřejovského potvrzeny v pondělí. Trumpův lékař Sean Conley v pondělí řekl, že prezident je stále přenašečem nákazy.

Odborná veřejnost se podle Miřejovského v těchto dnech ptá, nakolik je Trump vyléčen. „Lékaři upozorňují na to, že to nejhorší nastává sedm až deset dní poté, co se u pacientů objevily první symptomy. Ty se u Donalda Trumpa objevily teprve před čtyřmi dny,“ uvedl s tím, že lékaři, když Trumpa propouštěli z nemocnice, odmítli novinářům odpovědět na otázku, zda je prezident stále infekční.

Prezident je i přesto přesvědčen, že se brzy bude moci vrátit do předvolebního boje. Mluvčí Trumpovy prezidentské kampaně Tim Murtaugh v pondělí řekl, že šéf Bílého domu se hodlá zúčastnit příští prezidentské debaty se svým demokratickým soupeřem Joem Bidenem 15. října v Miami. 

Lékaři u prezidenta dvakrát v uplynulých dnech pozorovali sníženou hladinu kyslíku v krvi, podali mu experimentální lék na bázi uměle vytvořených protilátek, také lék remdesivir a nakonec i kortikosteroid dexametazon. Další dávku remdesiviru by měl Trump dostat už v Bílém domě. 

Není třeba se bát, máme nejlepší léky, řekl Trump

Trump je často kritizován za to, že koronavirovou epidemii zlehčuje, několikrát mu to vytknul i demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden. „Řekněte to těm 205 tisícům rodinám, které někoho ztratily,“ řekl na floridském televizním kanálu Local 10.

Trump po svém návratu do Bílého domu ještě prostřednictvím Twitteru zveřejnil další video, ve kterém Američany znovu vyzval, aby se covidu-19 nebáli a aby ho nenechali ovládnout své životy. „Porazíte ho. Máme nejlepší lékařské vybavení. Máme nejlepší léky,“ prohlásil s tím, že se o viru mnohé dověděl. 

Také Miřejovský připomněl, že někteří lékaři Trumpa za jeho chování kritizují. „Mnohým lékařům se nelíbí, že prezident tímto způsobem mluví o takto vážné nemoci. Tvrdí, že toto jeho prohlášení může mít velice vážné dopady na životy mnoha lidí,“ řekl s tím, že v současné době je v USA  s covidem-19 diagnostikováno zhruba dva a půl milionu lidí, každý den přibývá zhruba 40 tisíc nově nakažených. 

Facebook smazal Trumpovi příspěvek

Vzkaz, že se Američané naučí s covidem žít podobně jako s chřipkou, zveřejnil Trump také na Facebooku. „U většiny populací je mnohem méně smrtící,“ napsal prezident v příspěvku navzdory tomu, že dosavadní poznatky nasvědčují opaku. Sociální síť se rozhodla příspěvek kvůli porušení pravidel namířených proti dezinformacím o covidu-19 odstranit.

Twitter jej neodstranil, přidal k němu však upozornění, že porušil pravidla platformy o šíření „zavádějících a potenciálně nebezpečných informací souvisejících s covidem-19“.

Agentura AP zdůrazňuje, že Trumpova zkušenost s nemocí je výrazně odlišná od zkušenosti většiny Američanů, kteří nemají přístup ke stejné péči. Trump totiž pobýval v prezidentském apartmá jedné z nejlepších nemocnic v zemi a je neustále pod dohledem lékařů. Také léky, které mu byly podány, nejsou k dispozici běžným Američanům.