Rakousko zařadí Prahu mezi rizikové regiony, podle Petříčka hrozí rozšíření na celé Česko

Rakousko vydalo kvůli šíření koronaviru varování před cestami do Prahy. Platit začne v pondělí, s odvoláním na vídeňské ministerstvo to uvedl rakouský list Die Presse. O chystaném zařazení Prahy mezi rizikové oblasti už ve čtvrtek ráno informoval i český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Uvedl, že jedná se svým rakouským protějškem Alexanderem Schallenbergem o výjimkách.

Rakousko varuje před cestami do Prahy, důvodem je zhoršující se situace šíření nákazy nemoci covid-19. Kromě české metropole varuje Rakousko nově také před cestami do Paříže, Izraele a několika dalších zemí světa. Švédsko naopak už na seznamu rizikových států není.

Plánovaný krok Vídně avizoval na Twitteru ve čtvrtek ráno i ministr zahraničí Tomáš Petříček. Uvedl také, že se šéfem rakouské diplomacie Alexanderem Schallenbergem chce domluvit výjimku pro už zaplacené zájezdy.

„Rakousko by mělo od příštího týdne zařadit Prahu mezi rizikové oblasti. Při příjezdu by tak byl třeba negativní test. O konečné podobě omezení jednám s ministrem Schallenbergem. Rád bych prosadil, aby se opatření nedotklo již zaplacených zájezdů,“ informoval Petříček na Twitteru.

Do Rakouska z Prahy jen s testem

Ministr ve vysílání Radiožurnálu dodal, že opatření bude platné od pondělí. Omezení se bude týkat těch, kteří v Praze dlouhodobě žijí nebo ji v poslední době navštívili. „Bude to znamenat, že lidé, kteří dlouhodobě žijí nebo navštívili Prahu, tak se do Rakouska budou moci vypravit nebo vrátit pouze s testem,“ řekl šéf resortu.

Obecně platí, že při příjezdu z rizikových zemí a regionů vyžaduje Rakousko negativní test na koronavirus, který nesmí být starší než 72 hodin. Pokud jej dotyčný nepředloží, musí nastoupit do karantény.

Události: Omezení na cestách do Německa a Rakouska (zdroj: ČT24)

Podle českého ministerstva zahraničí je v Rakousku možné nastoupit do desetidenní karantény v domácím prostředí nebo ve vhodném ubytování, které si dotyčný zajistí na vlastní náklady. V karanténě se pak musí nechat člověk do 48 hodin otestovat. Pokud je tento test negativní, může izolaci předčasně opustit. „Karanténní opatření se nevztahuje na osoby, které přes Rakousko tranzitují bez zastávky,“ upozornilo české ministerstvo.

Ve vysílání ČT24 pak Petříček varoval, že hrozí, že by se na rakouský seznam rizikových regionů mohlo brzy dostat celé Česko. „Nemohu vyloučit, že by Rakousko mohlo zavést podobná opatření vůči dalším regionům,“ uvedl. „Je poměrně pravděpodobné, že pokud se něco nezmění v následujícím týdnu, riziko, že i další kraje budou označeny za rizikovější, zde je,“ dodal. 

Od pondělí začne v Rakousku platit varování i před cestami do jiných oblastí. Jde o francouzské regiony Ile-de-France, jehož součástí je Paříž, a Provence-Alpes-Cote d'Azur s metropolí Marseille. Na rizikovém seznamu nově budou i Izrael, Andorra, Argentina, Bahrajn, Kuvajt, Kostarika a Maledivy. Celkem tak od příštího týdne bude varovat Vídeň před cestami do 37 zemí světa a několika regionů.

Rakousko naopak ze seznamu vyřadilo Švédsko a většinu Portugalska s výjimkou severu a hlavního města Lisabonu.  

Opatření Rakouska vůči Praze podle prodejců sníží zájem o pobyty

Zařazení Prahy mezi rizikové oblasti na seznamu Rakouska sníží prodej pobytů v alpské zemi. Ovlivnit může i zájem o lyžařské zájezdy. Letošním zimním dovoleným může vévodit Polsko, vyšší návštěvnost by mohla být i na českých horách, uvedli prodejci pobytů.

Rakousko bylo loni podle Českého statistického úřadu po Chorvatsku, Slovensku a Itálii čtvrtou nejčastěji navštěvovanou zahraniční destinací. Delší pobyt tam strávilo 409 tisíc Čechů.

Do Polska Češi můžou bez testu

Země sousedící s Českem přistupují k cestovním omezením kvůli koronaviru rozdílně. Cestování z Česka na Slovensko se zkomplikovalo minulý pátek, Německo ve středu na seznam epidemicky nebezpečných zemí zařadilo prakticky celou republiku s výjimkou Ústeckého a Moravskoslezského kraje.

Polsko cesty z Česka zatím neomezilo. „V případě Polska žádné informace zatím nemáme. Polsko zatím nenaznačilo, že by zvažovalo nějakou změnu, co se týče cestování,“ dodal Petříček v Radiožurnálu.

Českou republiku nebo její část mezi rizikové oblasti zařadily kvůli zhoršené epidemické situaci v posledních dnech i další státy, například Nizozemsko, od pondělí bude negativní test vyžadovat při příletu z Česka i Řecko.

Podmínky pro Čechy chce zpřísnit také Tunisko

Podmínky pro cesty z Česka chce od pondělí změnit také Tunisko. V ohrožení je tak výjimka pro organizované zájezdy, jejichž účastníci dosud nemuseli po příletu do země předkládat negativní test. Ten je naopak povinný pro Čechy, kteří se do země vydávají bez cestovní kanceláře.

„Tuniská strana nás dnes (ve čtvrtek - pozn. red.) odpoledne informovala, že chce zrušit výjimku pro organizované zájezdy. Snažíme se tuto hrozbu odvrátit. Podle údajů od cestovních kanceláří má totiž stále zájezdy do Tuniska koupeno více než 8000 lidí,“ citoval Černínský palác Petříčka.