Další čtyři roky s Trumpem už nechtějí. Řada významných republikánů letos volí Bidena

Události: Republikáni v USA jdou proti Trumpovi (zdroj: ČT24)

Kandidátem na prezidentskou funkci je za Republikánskou stranu úřadující prezident Donald Trump, jeho spolustraníci ale nejsou v jeho podpoře zdaleka jednotní. Demokratického nominanta Joea Bidena veřejně podpořili například exministr Powell, bývalý guvernér Kasich či bývalý šéf Trumpovy komunikace Scaramucci.

Server Politico uvádí, že se proti Trumpovi vyslovilo minimálně devatenáct jeho bývalých zaměstnanců, a to přímo z vysokých vládních pozic. Někteří řekli, že budou volit kandidáta nějaké minoritní strany. Někteří přímo vyzvali své podporovatele, aby zvážili hlas pro Bidena. Podle Politica takovou vlnu „zběhnutí“ k druhé straně americká politika nepamatuje.

Velmi otevřeně mluví o svém plánu hlasovat pro Bidena i bývalý ředitel Trumpovy komunikace Anthony Scaramucci. „The Mooch“, jak ho americká média překřtila, prozradil, že přes dvacet bývalých zaměstnanců Bílého domu odmítá prezidenta v listopadu volit. Veřejně to ale nechtějí deklarovat, neboť se bojí, že se jim Trump na Twitteru pomstí. „Všichni vlivní lidé budou volit Bidena. Nikdo, kdo má IQ přes 100 a pracoval pro Donalda Trumpa, s výjimkou Stevena Bannona, ho nemůže volit,“ řekl Scaramucci.

Citát Scaramucci
Zdroj: ČT24

To, čeho se jeho zmiňovaní kolegové obávali, na sebe nenechalo dlouho čekat. Prezident Scaramucciho na Twitteru nazval „hlupákem“ a „ztroskotancem, který se doprošoval, aby se mohl vrátit“. Nutno podotknout, že Scaramucci byl šéfem komunikace neuvěřitelně krátkých jedenáct dní. Důvodem byl nástup Johna Kellyho do role personálního šéfa Bílého domu, a ten si Scaramucciho v nejvyšší komunikační pozici údajně nedokázal představit.

Společně s dalšími prominentními republikány založil v červnu tohoto roku Scaramucci politický akční výbor, zvaný zkratkou PAC, tedy organizaci, jejíž cílem je získávat peníze na kampaň za nějakou iniciativu, zákon či pro nebo proti konkrétnímu kandidátovi. Americká stanice ABC informovala, že se skupina bude snažit oslovit zklamané voliče ve „swing states“. Kromě bývalých Trumpových zaměstnanců se této iniciativy účastní také bývalí členové volebního štábu nedávno zesnulého Johna McCaina a lidé, kteří pracovali pro bývalého prezidenta George W. Bushe.

  • Označení pro státy, kde je podpora republikánské a demokratické strany vyrovnaná a výsledek se může přehoupnout na obě strany.
  • Právě na ně zaměřují kandidáti nejvíce energie.
  • Volební server FiveThirtyEight mezi „tradiční“ swing states řadí Colorado, Floridu, Iowu, Michigan, Minnesotu, Nevadu, New Hampshire, Severní Karolínu, Ohio, Pensylvánii, Virginii a Wisconsin (vlivem demografie a nálady ve společnosti mohou swing states samozřejmě ubývat i přibývat).

Ve jménu Abrahama Lincolna

Jedním z nejznámějších politických akčních výborů v USA je v součanosti „Lincoln Project“, odkazující na historicky prvního republikánského prezidenta v dějinách země. Republikáni ho sice založili teprve minulý rok, ale vzhledem k mediálně vděčnému tématu, kterým osoba prezidenta Trumpa bezpochyby je, se stal ihned velmi propíraným. Jeho cílem je totiž „zabránit znovuzvolení Donalda Trumpa v roce 2020“. Zakladatelem a jednou z hlavních tváří projektu byl donedávna George Conway, manžel Trumpovy poradkyně Kellyane Conwayové, ale z rodinných důvodů se v srpnu rozhodl výbor opustit.

V dubnu tohoto roku „lincolnští republikáni“ oficiálně podpořili Joe Bidena. Narozdíl od Scaramucciho iniciativy, která chce jít cestou kontaktní kampaně, Lincoln Project vyrábí televizní a internetové reklamy, které se snaží Trumpa očernit. Z hlediska politického marketingu se jedná o jednu z nejtradičnějších forem „antikampaně“.

Ve videu nazvaném „Nevhodný,“ například hlavu státu kritizují za neefektivní řešení koronavirové pandemie. V dalším spotu „Vlajka zrady“ zase vyobrazují prezidenta jako neschopného řešit rasovou diskriminaci, poukazující také na to, že se na jeho mítincích s fanoušky velmi často objevují konfederační vlajky – tedy symbol, který je podle autorů a mnoha akademiků napříč politickým spektrem spojen s rasismem.

Romney váhá, jeho „absolventi“ ne

Opozici Trumpově nominaci nevyjádřili pouze „muži v pozadí“, ale také významná jména z vrcholné republikánské politiky. Nejslavnějším příkladem je někdejší kandidát na prezidenta, bývalý guvernér státu Massachusetts a v současnosti senátor za Utah, Mitt Romney. Ten byl jediným republikánem, který v senátu hlasoval pro impeachment prezidenta Trumpa. Přesto, že je Trumpovým velkým kritikem, s podporou Bidena zatím váhá.

Skupina bývalých Romneyho zaměstnanců „Romney Alumni“ (Romneyho absolventi) sepsala otevřený dopis, ve kterém Joe Bidena podporují. „Další čtyři roky Trumpova prezidentství tuto zemi morálně zdegraduje, nenávratně poničí naši demokracii a Republikánskou stranu permanentně přetvoří na toxický kult osobnosti,“ napsali.

To bývalý guvernér státu Ohio a Trumpův soupeř v primárkách v roce 2016, John Kasich, se za Bidena postavil přímo. Vystoupil dokonce ve videu na letošním stranickém sjezdu demokratů. „Jsem celoživotní republikán, ale na první místo řadím odpovědnost k této zemi,“ vysvětlil Kasich svoje rozhodnutí vystoupit. „V normálních časech by se něco takového nestalo, ale tohle nejsou normální časy,“ dodal.

Těsně před jeho projevem promluvil prezident Trump k novinářům. „Byl zoufalcem jako republikán a bude zoufalcem i jako demokrat. Klidně mě citujte,“ okomentoval Kasichovu účast na sjezdu.

Powell: Amerika musí být skvělá pro všechny, ne jen pro některé

Další osobností v „republikánském disentu“ je někdejší ministr zahraničí Bushovy administrativy Colin Powell. Ten byl od Trumpova zvolení dlouho mediálně v pozadí, pravidelně začal vystupovat až v souvislosti s protirasistickými demonstracemi, které vypukly napříč Spojenými státy po smrti George Floyda. Jakožto bývalý vojenský generál kritizoval Trumpa za jeho reakci na protesty.

„Máme tu ústavu. Tu musíme dodržovat. Prezident už to nedělá,“ hodnotil tehdy jeho pokyn aktivovat Národní gardu. „Jsme tu svědky nejmasivnějšího protestního hnutí, které jsem kdy v životě viděl. Myslím, že to naznačuje, že země zmoudřila a nebude tohle už tolerovat,“ řekl dále.

Powell přiznal, že bude volit Bidena a nikoli nějakého třetího kandidáta. „Jsme si blízko v sociálních i politických otázkách. Pracoval jsem s ním asi čtyřicet let a hodlám ho volit,“ řekl. Podle něj musí příští prezident udělat Ameriku nejen skvělou, jak slibovalo Trumpovo ikonické heslo, ale také silnou, a to pro všechny, a ne pro pár vyvolených.

Další věcí, kterou Powell v několika rozhovorech Trumpovi vyčetl je, že často lže. „Začal už v den inagurace (…) o jeho lhaní se píšou knihy,“ řekl například stanici CNN. Stejně jako v případě Scaramucciho a Kasicha, reagoval prezident Trump i na Powellova slova útokem na Twitteru. Powella nazval „pokrytcem“ a připomněl, že to byl právě někdejší šéf diplomacie, kdo vtáhl americkou armádu do války v Iráku. „Neříkal snad Powell, že tam mají zbraně hromadného ničení? Ty sice neměli, ale stejně jsme šli do války!“

Americký deník The New York Times na seznam „protitrumpovských“ republikánů zařadil také jméno již zmiňovaného George W. Bushe. S odkazem na zdroje blízké tomuto bývalému prezidentovi tvrdí, že se nedá říci, že by byl jeho fanouškem. Je pravdou, že před čtyřmi lety Trumpa Bush nepodpořil. Političtí komentátoři předpokládají, že tak neučiní ani letos.

Opozice vůči Bidenovi je u demokratů hlavně mezi voliči

Ani Demokratická strana se nemůže chlubit absolutní jednotou, co se podpory jejich letošního prezidentského kandidáta týče. Situace se ovšem oproti jejich rivalům liší v jednom zásadním aspektu. Zatímco republikánských politiků, kteří nesouhlasí s politikou Donalda Trump je celá řada, u demokratů je jich hrstka a problém existuje spíše mezi elektorátem.

Ze studie Cooperative Congressional Election (CCES), kterou provedla prestižní Harvardská univerzita vyplývá, že každý desátý volič Bernieho Sanderse v roce 2016 hodil nakonec hlas Donaldu Trumpovi. V klíčovém státu Michigan to byli dokonce dva z pěti voličů. Není to překvapení, Sanders byl ostatně stejně jako Trump považován za antisystémového kandidáta a oba muži slibovali narušit politický status quo.

Sanders se rozhodl zkusit štěstí i v letošních primárkách a i přes zpočátku napínavý souboj nakonec co do počtu delegátů skončil druhý. Demokratičtí funkcionáři se obávají, že stejně jako před čtyřmi lety se i nyní jeho levicoví podporovatelé odmítnou sjednotit za oficiálním kandidátem. V březnu se dokonce na sociálních sítítch stal sdíleným hashtag #NeverBiden (Nikdy Biden), kterým se Sandersovi příznivci zavazují k bojkotu Bidenovy kandidatury. 

Voliči Bernieho Sanderse a voliči Donalda Trumpa
Zdroj: Studie CCES/Harvardova Universita

Dalším problematickým voličstvem, které se bývalému viceprezidentovi nedaří oslovit, jsou, možná překvapivě, mladí černoši. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnil server The Conversation. Z oslovených respondentů pod třicet let pouze sedmačtyřicet procent uvedlo, že je Bidenovi rozhodnuto hodit hlas. Profesorka Cathy Cohenová z Michiganské univerzity výsledky průzkumu vysvětlila takto: „Viděli zvolené černošské starosty, viděli prvního černošského prezidenta a viděli také, že to na jejich život nemělo žádný vliv.“

Biden v kampani často připomíná, že to byl právě Barrack Obama, kterému sekundoval v roli viceprezidenta. Otázka, nad kterou si bude jeho volební štáb lámat hlavu, je, zdali slova profesorky Cohenové nedokazují, že to může pro část černošského obyvatelstva být spíše handicap. Jako svoji kandidátku na viceprezidentku si sedmasedmdesátiletý politik vybral Kamalu Harris. Ta by se případně stala první ženou a první osobou tmavé pleti, která by tuto funkci zastávala.