Po Houstonu i San Francisco. USA podezřívají čínskou vědkyni ze špionáže

Čínský konzulát v San Franciscu se ocitl v hledáčku amerických vyšetřovatelů. Podle nich se na něm skrývá čínská vědkyně, která úřadům v USA zamlčela úzké vazby na čínskou armádu a je podezřelá z možné účasti na rozsáhlé špionáži. Už ve středu Spojené státy požádaly také o uzavření čínského konzulátu v Houstonu. Jeho zaměstnanci v reakci na dvoře úřadu pálili dokumenty.

Juan Tang podle amerických úřadů ve své žádosti o vízum nepravdivě uvedla, že nesloužila v čínské armádě. Vyšetřovatelé ale nalezli fotografie, které ji zachycují ve vojenské uniformě. Zjistili také, že Tang pracovala jako výzkumnice na lékařské univerzitě čínského letectva.

Tang pracovala ve Spojených státech na University of California. FBI ji vyslechla 20. června. Poté vědkyně zamířila na konzulát, kde pobývá dosud. Úřady ji viní z podvodu při žádosti o vízum, nemohou ovšem vstoupit na území cizího velvyslanectví či konzulátu bez souhlasu druhé země.

Její případ podle textu obvinění dokazuje, že „čínský konzulát v San Franciscu poskytuje útočiště člence čínské lidové armády, která se snaží vyhnout stíhání v USA“. Podle prokuratury nejde o izolovaný případ, ale o součást „programu vedeného čínskou armádou“ s cílem dostat vojenské vědce do USA pod lživými záminkami.

V Houstonu Číňané pálili dokumenty

Podezření Tang přichází jen den poté, co Spojené státy daly Číňanům 72 hodin na to, aby vyklidili konzulát v Houstonu kvůli podezření ze špionáže. Zaměstnanci konzulátu poté byli zachyceni, jak na dvoře budovy pálí dokumenty. Peking označil krok za šokující, neoprávněný a poškozující americko-čínské vztahy.

Američtí vyšetřovatelé mají v hledáčku také další čínské vědce – rovněž za podvod s vízem zatkla policie Chena Songa, kterého zaměstnávala Stanfordská univerzita. Spisy FBI zmiňují i další dva badatele, kteří pracovali na University of California, respektive Duke University.

Ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že agenti FBI zatkli za vízové podvádění tři čínské občany a čtvrtý se skrývá na sanfranciském konzulátu. Všichni jsou podle úřadu příslušníky čínské armády a vydávali se za vědecké pracovníky. Agenti FBI podle zprávy resortu v minulých dnech vyslechli ve více než 25 amerických městech držitele amerických víz, o nichž se úřad domnívá, že patří k čínské armádě.

Na riziko krádeže duševního vlastnictví ze strany zahraničních zaměstnanců upozorňuje FBI americké univerzity už řadu let. Úřady zároveň zpřísnily podmínky pro víza pro zahraniční studenty. Na hrozbu ve středu opět upozornil ministr zahraničí Mike Pompeo: „Jasně jsme formulovali, jaké chování od čínské komunistické strany očekáváme. Když to neudělají, zasáhneme, abychom ochránili americký národ, naši národní bezpečnost, hospodářství a pracovní místa.“

Republikánský senátor Marco Rubio, který stojí v čele senátního výboru pro zpravodajské služby, také nastínil, proč byl vybrán právě houstonský konzulát – podle Rubia byl právě tento úřad centrem „masivní špionážní operace“.