Kvůli Ujgurům uvalily USA sankce na čínské komunisty. Peking chystá odvetu

Spojené státy uvalily sankce na vysoce postavené představitele komunistického režimu kvůli porušování práv ujgurských muslimů. Peking považuje sankce za „hrubě poškozující“ vzájemné vztahy obou zemí, které utrpěly už kvůli pandemii koronaviru nebo čínského přituhování v Hongkongu, a chystá reciproční opatření.

Washington uvalil sankce na tajemníka komunistické strany pro autonomní region Sin-ťiang Chena Quangua, který je členem mocného čínského politbyra, a tři další představitele tamního režimu. Quangua americká administrativa označila za nejvýše postaveného čínského politika, proti němuž USA zavedly sankce.

Podle nejmenovaného zdroje z administrativy, který cituje agentura Reuters, jde o závažný krok. „Sankce mají nejen symbolickou rovinu, kdy ovlivní reputaci daného jedince, ale reálně také znesnadní jeho cestování po světě či možnost dělat byznys,“ cituje Reuters.

V regionu Sin-ťiang žije početná etnická menšina Ujgurů, které Peking posílá do převýchovných táborů. Internačními centry prošel více než milion příslušníků muslimské menšiny. Podle německého ministerstva zahraničí jsou v nich prováděny „převýchovné metody“, například vynucená sebekritika, popírání vlastní víry či mnohahodinové výslechy. Z táborů přicházejí také zprávy o zneužívání, sexuálním násilí a úmrtích.

Agentura AP minulý měsíc reportovala, že Čína se snaží omezit porodnost u Ujgurů vynucenou antikoncepcí. Peking to odmítá jako nepodložené spekulace. Sankciovaný Quanguo je považován za jednoho ze strůjců bezpečnostních opatření v ujgurském regionu.

Sin-ťiang na mapě Číny
Zdroj: Wikimedia

Postih umožnil Magnitského zákon, Čína chystá odvetné kroky

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Zhao Lijian prohlásil, že krok Washingtonu je hrubým zásahem do vnitřních záležitostí Číny. „Ve světle těchto pomýlených kroků Čína podnikne reciproční opatření vůči představitelům Spojených států,“ nechal se slyšet Lijian. Odveta Pekingu podle něj zasáhne také organizace, které se vyjadřovaly k dění v Sin-ťiangu.

„Apelujeme na USA, aby napravili špatné rozhodnutí. Pokud krok Spojené státy nezvrátí, Čína přijme tvrdá protiopatření,“ doplňuje mluvčí čínské diplomacie.

Sankce Washington uvalil na základě takzvaného Magnitského zákona, který americké vládě umožňuje kvůli porušování lidských práv zmrazit americká aktiva, která daný jedinec drží, zamezit vstupu do země a zakázat americkým společnostem se sankciovanou osobou obchodovat.

Kromě Chena Quangua zacílili Američané také na Zhu Hailuna, náměstka tajemníka regionálního parlamentu, ředitele kanceláře komunistické strany v Sin-ťiangu Wanga Mingshana a někdejšího tajemníka této kanceláře Hua Liujuna. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo upřesnil, že sankciovaným osobám a dalším nejmenovaným představitelům komunistické strany Washington zakazuje vstup na území Spojených států.

Krok americké administrativy vítá Světový ujgurský kongres, hlavní exilová skupina, a apeluje na Evropskou unii a další země, aby se k Washingtonu přidaly. Podle amerického senátora Marca Rubia, který podporuje sankce kvůli utlačování Ujgurů, měl podobný krok přijít už dávno a jsou potřeba další opatření.