Čína už zakázala Ujgurům vousy i závoje. Nově nesmí děti dostávat muslimská jména

Zákaz závojů, vousů i náboženských jmen. Čína přitvrzuje vůči Ujgurům, muslimské menšině žijící v autonomní oblasti Sin-ťiang. Pokud rodiče dají dětem zakázané jméno, v budoucnu se musí rozloučit s možností studovat. Píše o tom britský Guardian.

Sin-ťiang leží na západě Číny a v regionu žije zhruba polovina z 23 milionů muslimských obyvatel země. Úřady nyní rodičům představili seznam jmen spojených s muslimskou vírou, která jsou do budoucna pro vládnoucí komunisty nepřijatelná.

Patří mezi ně Islám, Korán, Saddám či Mekka. Dětem s těmito jmény bude upřena registrace, která umožňuje přístup ke vzdělávání, ale i zdravotní péči nebo sociálním službám. Úplný seznam přitom zveřejněn nebyl, upozorňuje Guardian.

Čína obviňuje náboženské extremisty z řady násilných incidentů z posledních let, při nichž zemřely stovky lidí. Ujguři si dlouhodobě stěžují na omezování svobody vyznání i projevu. Podle nich jsou útoky jen izolované incidenty a nejde o koordinovanou kampaň, jak tvrdí Peking.

Ujgurský prodavač
Zdroj: ČTK/AP/Ng Han Guan

Mladým mužům už bylo zakázáno nechat si narůst vousy, ženám zase nosit závoj zakrývající obličej. Zahalené ženy nebo vousatí muži mohou být vyvedeni z nádraží i letišť. Podobná pravidla už platila dříve v řadě měst, nový zákon se ale týká celé oblasti.

Lidskoprávní skupiny nyní odsoudily zákaz desítek jmen. „Je to jen poslední z mnoha nových nařízení, která omezují náboženskou svobodu ve jménu (omezení) náboženského extremismu,“ je přesvědčena ředitelka Human Rights Watch v Číně Sophie Richardsonová.

„Tato politika je očividným porušením ochrany práva na svobodu přesvědčení a vyjádření. Pokud vláda skutečně chce přinést stabilitu do regionu, měla by ubrat, nikoli zdvojnásobit represivní politiku,“ upozornila Richardsonová.

Oblast, kde žijí Ujgurové
Zdroj: ČT24

Ujguři jsou jazykově a etnicky spříznění s Turky. Dlouhodobě si stěžují na kulturní a náboženský útlak ze strany Pekingu a na masivní přistěhovalectví etnických Chanů (Číňanů) do Sin-ťiangu.

Policie Ujgurům loni začala sbírat vzorky DNA a odebírat pasy. Například v Pekingu auto s poznávací značkou ze Sin-ťiangu nesmí z bezpečnostních důvodů ani natankovat.

Jedním z nejkřiklavějších případů porušování lidských práv je podle mezinárodních organizací intelektuál a profesor ekonomie Ilham Tohti. Za to, že tento příslušník ujgurské minority založil web k dialogu o svém etniku, si odpykává doživotí za terorismus a navádění k separatismu.

  • Jedna z 55 etnických menšin žijících v Číně.
  • Ujgurové vyznávají většinou sunnitský islám, část Ujgurů patří k súfiským muslimům.
  • Novoujgurština patří k turecké lingvistické skupině, v psané formě používají od 11. století arabské písmo.
  • V čínských historických záznamech jsou o Ujgurech zmínky již ve třetím století našeho letopočtu. Významným obdobím pro ně bylo osmé století, kdy vybudovali prosperující království ve středním Mongolsku.
  • Záhy však jejich území ovládli Kyrgyzové, Ujgurové přesídlili do oblasti pohoří Ťan-šan, zabydleli se v jeho údolích a vytvořili další nezávislé království. To vydrželo do 13. století, kdy si je podmanili Mongolové.
  • Číňané si území Ujgurů přisvojili v roce 1884. Poslední vlastní stát, Východoturkestánskou republiku, Ujgurové spravovali v letech 1944 až 1949. Zanikla po novém příchodu Číňanů.
  • Ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang byla vyhlášena v roce 1955. Další autonomní oblastí Číny je například Tibet.