Plagiátorská kauza rozdělila slovenskou koalici, v centru Bratislavy se konala demonstrace

Události: Spory v koalici na Slovensku kvůli plagiátorské kauze (zdroj: ČT24)

Údajně opsaná diplomová práce šéfa slovenského parlamentu rozdělila tamní koalici. Dvě menší strany požadují, aby Boris Kollár rezignoval. Ten to odmítá a poprvé připustil odchod ze společného projektu. Kvůli největší kauze od únorových voleb se v pátek v Bratislavě i protestovalo.

Boris Kollár, jenž je předsedou koaličního hnutí Sme rodina, podle některých politiků a médií ve své diplomové práci, kterou obhájil v roce 2015, kopíroval celé pasáže, aniž uvedl použité zdroje. Před týdnem tak šéf slovenského parlamentu ohýbal papír se svým jménem, aby ilustroval závazek nepoužívat sporný titul. Později se Kollár omluvil.

Ne všechny koaliční partnery to ale uspokojilo. Kvůli tomu ho dvě menší vládní strany - Sloboda a Solidarita i strana Za ľudí - vyzvaly k odstoupení z funkce předsedy Národní rady. Zdůvodňují to tím, že stejné nároky měly kvůli plagiátu na bývalého předsedu parlamentu Andreje Danka.

Kollár, který podobnost s Dankem odmítá, to však označil za vydírání. Nepřímo hovořil i o možnosti odchodu svého hnutí z koalice, která vznikla po únorových parlamentních volbách. „Nikdo mi nemůže říct, že jsem porušil zákon. Tak potom já nemám jinou možnost než prostě odejít z vlády,“ vyjádřil se před několika dny.

Politologové pád vlády neočekávají

Koalice by si většinu udržela i bez Kollárova hnutí. Politologové ale pád vlády neočekávají. Šéf parlamentu se podle nich udrží a dvojice menších koaličních stran dá svým voličům najevo, že se alespoň snažily.

Hnutí premiéra Igora Matoviče OL'aNO navíc za Kollárem stojí. Navrhuje plošné prověrky závěrečných prací a odebírání titulů. Podle univerzit neproveditelné, podle právníků protiústavní. „Myslím, že je to opravdu reálné, abychom od září ten systém spustili. Kdo projde, projde, kdo neprojde, neprojde,“ uvedl Matovič.

obrázek
Zdroj: ČT24

Protest v centru metropole

První velká kauza od únorových voleb přinesla také občanský protest. Ten na páteční podvečer svolali do centra Bratislavy občanští aktivisté. Větší množství lidí ale demonstrace nepřilákala. Na Slovensku jsou kvůli koronaviru až na výjimky zakázány hromadné akce s účastí více než tisíc osob.

„Opět vidíme, že předseda Národní rady odmítá převzít odpovědnost, že byl usvědčen z plagiátorství. Jeho výmluvy před námi neobstojí,“ řekla v projevu jedna z organizátorek protestu. 

Kollára nepřímo kritizovala i prezidentka Zuzana Čaputová. „Slovenští občané své hodnotové preference ukázali mnohokrát, naposledy ve volbách letos v únoru, když zvolili změnu, protože nebyli spokojeni s nespravedlností a neférovostí. O to větší nároky a očekávání jsou spojené s těmi, kteří po volbách převzali moc,“ uvedla hlava slovenského státu.

Opozice ale zatím příliš důrazná není. O Kollárově budoucnosti by mohl napovědět příští týden, kdy se Národní rada schází naposledy před letní přestávkou.