Demonstranti v Atlantě zapálili restauraci, u které policie zastřelila Afroameričana

Události: Zapálená restaurace v Atlantě (zdroj: ČT24)

Demonstranti v americké Atlantě ve státě Georgia zablokovali dálnici a zapálili restauraci řetězce rychlého občerstvení Wendy's poté, co tam policie zastřelila Afroameričana, jenž se pokusil uprchnout při zatýkání. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž incident, který svědci zachytili na video, pravděpodobně povede k posílení protestů proti policejní brutalitě napříč Spojenými státy.

Nepokoje v Atlantě propukly po setmění poté, co místní starostka Keisha Lanceová Bottomsová oznámila, že přijala rezignaci náčelnice policie Eriky Shieldsové. Ta složila funkci v reakci na páteční zastřelení 27letého Raysharda Brookse u restaurace Wendy's.

Místní televize odvysílala záběry restaurace rychlého občerstvení v plamenech, přičemž v místě nebyli vidět žádní hasiči. Policie se mezitím střetla s demonstranty u nedaleké dálnice. Hasiči na místo podle Reuters dorazili po více než 45 minutách a měli policejní ochranu. Z restaurace u benzinové pumpy už ale zbyly jen ohořelé trosky.

„Nevěřím, že se jednalo o oprávněné použití smrtící síly,“ konstatovala Bottomsová na tiskové konferenci a doplnila, že vyzvala policii, aby strážník, který střílel na Brookse, dostal okamžitou výpověď. Úřady dosud jména dvou bělošských strážníků, kteří Brookse zatýkali, nezveřejnily. O několik hodin později ale atlantská policie oznámila, že jeden dostal výpověď a druhý byl postaven mimo službu.

Brooks měl malou dceru, která v sobotu slavila narozeniny, uvedli jeho právní zástupci. Zemřel následkem střelného poranění v době, kdy se v USA již několik týdnů konají protesty proti policejní brutalitě a rasismu po zabití George Floyda. Ten zemřel na konci května při zatýkání ve městě Minneapolis. Policista, který mu téměř devět minut klečel na krku, nyní čelí obvinění z vraždy.

Pouliční protesty v blízkosti místa střelby propukly v Atlantě v sobotu. Více než 100 lidí na místě požadovalo, aby byli dva strážníci v souvislosti se zabitím Brookse obviněni.

Policie zasahuje proti demonstrantům v Atlantě
Zdroj: ČTK/AP/Brynn Anderson

Taser není smrtící zbraň, policie střílet neměla, tvrdí právník

Policie byla k restauraci rychlého občerstvení přivolána poté, co Brooks údajně usnul v autě, když čekal, až na něj přijde řada u okénka drive-thru. Následná konfrontace trvala asi 40 minut, napsala agentura AP poté, co policie zveřejnila záběry z policejních kamer na palubních deskách a na úborech strážníků. Policisté se Brookse pokusili zatknout, když selhal při testu střízlivosti, uvedl Úřad pro vyšetřování státu Georgia (GBI).

Podle deníku The Atlanta Journal-Constitution videa ukazují, že policisté s Brooksem nejdřív asi půl hodiny hovořili. Rozespalý podezřelý prý nebyl agresivní, ovšem působil značně zmateně. Dechová zkouška u něj zjistila koncentraci alkoholu v krvi nad zákonným limitem. „Myslím, že jste toho vypil moc na to, abyste řídil,“ říká jeden z policistů předtím, než propuká šarvátka.

Brooks se chvíli na parkovišti pral s policisty na zemi a když se jej pokoušeli spoutat, vysmekl se jim a dal se na útěk. Situace byla zachycena na video, je z něj patrné, že při tom pravděpodobně držel v ruce taser odcizený jednomu ze strážníků a že tímto elektrickým paralyzérem následně na policistu mířil. Ten v tom okamžiku zareagoval střelbou z pistole, načež se Brooks skácel k zemi. 

Právníci zastřeleného muže uvedli, že policie neměla právo použít smrtící zbraň, i kdyby Brooks použil taser, který smrtící zbraní není. „Nemůžete někoho zastřelit, pokud na vás nemíří střelnou zbraní,“ upozorňuje právník Chris Stewart. 

Atlantský prokurátor Paul Howard řekl, že bylo zahájeno „intenzivní nezávislé vyšetřování incidentu“, zatímco se čeká se na závěry Úřadu pro vyšetřování státu Georgia (GBI). Sedmadvacetiletý strážník Garrett Rolfe, který stejně starého Brookse zastřelil, byl nicméně v sobotu propuštěn, zatímco jeho kolega Devin Brosnan byl postaven mimo službu. Starostka Bottomsová uvedla, že Shieldsovou, která policii vedla od prosince 2016, dočasně nahradí její někdejší zástupce, Afroameričan Rodney Bryant.