Slovenská policie potvrdila, že pachatel z Vrútek byl v podmínce za ohrožování nožem

Události ČT: Vyšetřování útoku ve Vrútkách (zdroj: ČT24)

Muž, který útočil ve škole ve slovenských Vrútkách, měl uloženou podmínku za ohrožování nožem. Informaci, se kterou ve čtvrtek přišla slovenská média, v pátek potvrdila policie. Pachatel při čtvrtečním útoku ubodal zástupce ředitelky školy a dalších pět lidí včetně dvou dětí zranil. Motiv útoku stále není jasný. Město posílilo bezpečnost na ostatních školách.

TV Markíza ve čtvrtek s odvoláním na důvěryhodný zdroj uvedla, že pachatel jménem Ivan už měl na svědomí podobný incident. Loni s nožem napadl průvodčí vlaku. Vyšetřován byl překvapivě na svobodě a za nebezpečné vyhrožování dostal podmínečný trest.

Informaci ve čtvrtek potvrdila policie i žilinský soud. Muž loni napadl nožem výpravčí na železniční stanici ve Vrútkách a za nebezpečné vyhrožování dostal osmiměsíční trest s podmínečným odkladem na osmnáct měsíců. Zabaveny mu byly i dva nože, napsal web Aktuality.sk.

Údajně uzavřený a tichý Ivan byl dělníkem na železnici. Spekuluje se, že 22letého muže v mládí šikanovali a posmívali se mu kvůli vzhledu. Policejní prezident podle Aktualit.sk uvedl, že muž trpěl psychickými problémy.

Zranění jsou mimo ohrožení života

V nemocnici v Martině se dál zotavuje pět zraněných – dvě napadené děti, učitelka a dva policisté, kteří pachatele zneškodnili a zasáhly je odražené projektily. Všichni jsou mimo ohrožení života.

Krizový štáb města nařídil ostatním školám posílit bezpečnost, detaily ale neřekl. Škola, kde se útok stal, zůstane zavřená minimálně celý příští týden. Psychologové ale podle primátora doporučili, aby se děti ještě před prázdninami aspoň na pár dní do lavic vrátily. Má jim to pomoct vyrovnat se s traumatickou událostí.