Útočník ve škole ve slovenských Vrútkách zabil zástupce ředitelky, zraněné jsou i děti

Události: Útok ve škole ve Vrútkách (zdroj: ČT24)

Mladý útočník zabil na základní škole v severoslovenském městě Vrútky jednoho člověka, usmrceným je zřejmě zástupce ředitelky. Policie proti útočníkovi použila zbraň a na útěku ho zastřelila, informovala slovenská média. Pachatelem byl bývalý žák školy, uvedli policisté. Podle serveru Denníku N muž pobodal ještě další dva dospělé a dvě děti, všichni byli převezeni do nemocnice v nedalekém Martině. Motiv činu zatím není znám.

Útočník zabil zástupce ředitelky školy, když mu bránil ve vstupu do budovy, potvrdil policejní prezident Milan Lučanský. Poté, co se muži podařilo dostat do školy, vešel do jedné z tříd, kde těžce zranil učitelku a dvě děti.

Následně se pokusil utéct, pronásledoval ho ale školník i přivolaná policejní hlídka. Policisté se ho snažili zastavit, muž se ale stále aktivně bránil nožem, proto použili služební zbraně.

Podle redaktora TA3 Petera Revúse muž vnikl do školy, kterou navštěvuje zhruba 200 žáků, mezi devátou a desátou hodinou dopoledne. 

Podle serveru Aktuality.sk je zraněná jedna z učitelek, která má bodné rány na hrudníku a břiše. Jedno z dětí utrpělo bodné rány na hrudníku a břichu, druhé má řezné rány. „Všichni zranění byli během převozu do nemocnice při vědomí a ve stabilizovaném stavu,“ uvedla  mluvčí slovenských záchranářů Alena Krčová.

Útočil bývalý žák školy

Policejní prezident uvedl, že pachatelem byl bývalý žák školy. Potvrdil to i primátor Vrútek Branislav Zacharides. „Nebyl to žák, který by byl nějak problémový. Paní ředitelka si zatím nedokázala spojit tento incident s nějakou událostí z minulosti, tedy zda nemohlo jít například o nějakou odplatu,“ uvedl. Naopak policejní prezident zmínil, že s mužem byly problémy i v minulosti.

TV Markíza s odvoláním na důvěryhodný zdroj uvedla, že pachatel, kterého jmenovala Ivan, už měl na svědomí podobný incident. Loni s nožem napadl průvodčí vlaku. Vyšetřován byl překvapivě na svobodě a za nebezpečné vyhrožování dostal podmínečný trest.

Motiv činu není znám. „Detaily ještě zkoumáme, ale pravděpodobně šlo o akci jednotlivce, možná i psychicky narušeného. Zjišťujeme, zda se připravoval, zda měl doma nějaké plány, zda si opatřil nůž nebo ho vzal z domu. Když se o synově činu dozvěděl jeho otec, zhroutil se,“ citoval Lučanského Denník N. Policisté již požádali o záznamy kamer a vyslechnou svědky.

„Vůči dospělému útočníkovi použili policisté donucovací prostředky –⁠ zbraň, poté útočník zahynul,“ uvedla policie. V prvních informacích uváděla, že pachateli je 22 let.

Televize TA3 informovala, že zraněni byli i dva policisté. Ti podle reportéra stanice útočníka zabili asi 300 metrů od školy, když se z místa činu snažil utéct. Svědci popsali, že policie pachatele honila v ulicích nedaleko školy, pak zaslechli výstřely.

Ministr Krajčí: Učitelka je ve vážném stavu

Ministr zdravotnictví Marek Krajčí vyzvdihl práci všech zdravotníků. Zdravotní stav přílušníků policie, kteří utrpěli střelná zranění, je dobrý. „Další dva pacienti jsou ve vážném stavu, chlapec, který měl mnohočetné poranění hrudníku byl propuštěn z operačního sálu a je ve stabilizovaném stavu,“ řekl Krajčí. 

Napadená učitelka je ve vážném stavu. „Naše nemocnice si nepamatuje takovouto událost,“ řekl ředitel Univerzitní nemocnice Dušan Krkoška. Hejtmanka Žilinského kraje Erika Jurinová zdůraznila, že je potřeba dát důraz na prevenci. „Věřím tomu, že se takové situace už v našem regionu nebudou opakovat,“ dodala.

Škola vyhlásila ředitelské volno, a to do odvolání. Na tiskovém brífinku to uvedl primátor města Branislav Zacharides.

Situace na Slovensku: Brífink ministra zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Čaputová: Cítím obrovský smutek a žal

Situace už je podle policie pod kontrolou. Na místo směřoval posttraumatický tým a také policejní prezident Lučanský, ministr vnitra Roman Mikulec, ministr školství Branislav Gröhling i předseda parlamentu Boris Kollár.

„V souvislosti s tragédií ve Vrútkách cítím obrovský smutek a žal. Všem učitelkám, učitelům, policistům, dětem i jejich rodičům, kteří zažili náročné chvíle strachu, chci vyjádřil podporu. Myslím na vás,“ reagovala na útok prezidentka Zuzana Čaputová.

Premiér Igor Matovič, který je nyní na setkání šéfů vlád Visegrádské skupiny (V4) na jižní Moravě, vyjádřil nad útokem lítost. „Vyjadřuji upřímnou soustrast všem pozůstalým. Bohužel blázni žijí mezi námi a takovým situacím nedokážeme zabránit,“ uvedl Matovič.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) na Twitteru oznámil, že s kolegy z Polska a Maďarska vyjádřil Matovičovi soustrast. „Ve chvíli, kdy jsme s Igorem Matovičem a kolegy z V4 řešili evropský rozpočet, přišla mu ta šokující zpráva o útoku na slovenské základní škole… Tohle fakt nechápu. Neuvěřitelné. Igorovi jsme vyjádřili soustrast a účast,“ napsal Babiš.

Lítost vyjádřili i ministři obrany ČR a Slovenska Lubomír Metnar a Jaroslav Naď. „Zatím informace nesměřují k tomu, že by to byl akt terorismu, spíše jde možná o akt osobní pomsty nebo podobnou událost, ale nepředbíhejme, počkejme si na závěry,“ dodal slovenský ministr.